Volledig scherm
Still uit de clip Celine Dion.

Dans, Van Herwijnen, dans! (video)

Di 5 juli: Dat voormalig CDA-wethouder Wilbert van Herwijnen een held is, wist u misschien al. Van zijn dansmoves in de kuil van café Cul de Sac, het crowdsurfen of zonder gêne heupwiegen op een podium aan de Korte Heuvel.

door Bas Vermeer

De 56-jarige danst nu voor eeuwig op het internet, in de clip Celine Dion van Fake Billy & The False Prophets.

"We kennen Wilbert uit café Weemoed en hebben elkaar bij heel veel verschillende culturele momenten ontmoet", zegt zanger Martijn Crins. "En dat 'ie kon dansen wisten we uiteraard, daarom hebben we hem voor de clip gevraagd."

Alomtegenwoordig
Van Herwijnen is in de stad alomtegenwoordig. Zo was hij de eerste Nachburgemeester van Tilburg en bekleedt hij deze dagen zo'n twintig bestuursfuncties, veelal in de culturele wereld. Kunstpodium T, L'Avventura en Stichting Ateliers om er een paar te noemen.

De voormalige stadsbestuurder moest heel even nadenken over het optreden in de clip: "Maar ja, ik heb het nog nooit eerder gedaan, dus het leek me een mooie kans. Ook om te zien hoe zo'n clip wordt geproduceerd." De opnames waren 3 á 4 weken geleden. "In één avond stond het er op."

Plezier
De stijl waarin hij danst heeft (nog) geen naam. "Ik doe gewoon wat mij bevalt." Nu ja: eind februari kwam Van Herwijnen lelijk ten val en brak hij zijn been. "Tijdens het dansen moest ik mijn rechterbeen niet te veel belasten, daar zit die pin nog in om het weer aan elkaar te laten groeien."

Bang dat mensen hem straks minder serieus nemen als bestuurder? "Iemand die overduidelijk plezier schept in cultuur, dat lijkt me geen diskwalificatie voor een rol als bestuurder bij een culturele stichting."

Integendeel.

En nu: dans, Van Herwijnen, dans!