Volledig scherm
De BANGANAGANGBANGERS, derde van links: Sidney Marte

Dat gaat naar het ADE toe: BANGANAGANGBANGERS & het Cairo Liberation Front

Vrij 14 okt: Meer dan 2000 dj’s, bijna 500 feesten: volgende week begint het Amsterdam Dance Event (ADE). Vanuit de Tilburgse muziekwereld reizen Cairo Liberation Front en BANGANAGANGBANGERS met een eigen partybus naar het grootste clubfestival ter wereld.

door Bas Vermeer

De ‘bangers’ organiseren het feest ‘Bangana Invites’ in de North Sea Jazz Club, de heren van Cairo staan met de eigen Eurabia-avond in Paradiso.

Twee Tilburgse collectieven die een eigen evenement neerzetten op één van de meest toonaangevende showcase-festivals ter wereld. Daar mag de stad trots op zijn.

Maar wat zoeken ze te ADE?

“Nou, 80 procent van wat daar staat vind ik eigenlijk behoorlijk kut”, zegt Yannick Verhoeven (25) van Cairo. “Die grote producties, Hardwell enzo. Maar, en dat is het vette, je treft er álles aan. Van de Ziggo Dome tot de undergroundclubs. Het is alleen al overweldigend om op de ADE-website te kijken wat er allemaal te doen is. Daar is niet doorheen te komen. Zo ziek.”

Succes
Hij zit aan tafel met de andere helft van het dj-gezelschap: Joep Schmitz (25). Als ‘Cairo’ draaien ze al drie jaar elektronische muziek van de Arabische revolutie. Met succes: de twee reizen de wereld rond en deze zomer ging er geen week voorbij zonder optreden.

Tegenover Cairo zitten Sidney Marte (27) en Dirk Stolk (24), respectievelijk lid en manager van basscollectief BANGANAGANGBANGERS (met caps lock inderdaad). De groep speelde op festivals als Solar, Decibel, Mysteryland en We Are Electric

“Boekers, programmeurs en de hele wereld daarachter zijn volgende week in Amsterdam te vinden”, vertelt Stolk. “Met Bangana zitten we een week lang in Amsterdam. Kijken of we nieuwe shows neer kunnen zetten, maar we bezoeken zelf ook avonden. We willen zien wat er in onze scene speelt. En dan zijn er netwerkborrels…”
Sidney lacht: “Voor Dirk is het vooral een kaartjesfestival.” Dirk: “Een biertjesfestival eerder.” Dan serieus: “Ik spreek veel mensen via de mail, bij ADE zie je de gezichten erachter.”

Wat het bekende South by Southwest voor bandjes is – optreden in de hoop ontdekt te worden – kan ADE voor hun muziek zijn, vertellen de mannen. ”Je hebt wel in je achterhoofd dat de mensen die er kaas van hebben gegeten, komen kijken.”

Buitenbeentjes
De twee groepen zijn de buitenbeentjes van het festival. “Die sound van jullie”, zegt Joep tegen Sidney. “Vergelijkbare optredens op ADE zijn op twee handen te tellen.” Cairo was zelf ook lang een vreemde eend in de bijt. Joep: “Drie jaar geleden, tijdens ons eerste optreden daar wel, maar nu zien we 7 of 8 namen die iets met Arabische muziek doen.”

Voor beide avonden rijdt er een ‘partybus’ vanuit Tilburg naar Amsterdam. “Om Brabantse gezelligheid naar Amsterdam te halen”, zegt Joep. En het is als buitenbeentje moeilijk om Amsterdams publiek naar de optredens te trekken, vult Sidney aan. “Er is zo veel aanbod. Ik heb niks tegen de bobo’s die komen kijken, maar die blijven een beetje aan de zijkant staan of ze leunen op de bar. We willen gewoon een vet feest neerzetten, dus nemen we Tilburg mee.”

En na ADE?

Yannick: “We hebben superveel shows gedaan deze zomer, nu hebben we weer tijd om op te nemen. Joep: “Het is fijn dat we rust hebben, het was echt hectisch.” Dirk: “We hebben wel wat minder shows staan dan in de zomer, maar eigenlijk staat er nog best wel wat. Optreden in Den Bosch en Leiden bijvoorbeeld.”

“En muziek maken man”, breekt Sidney in. “Kom op, er zijn twee manieren: keiharde shows geven en muziek maken. We hebben de sound wel gevonden en zijn nu all out aan het gaan in de studio.”

Hij lacht: “Onze vriendinnen haten ons.” Na een korte pauze: “Of nee, ze haten de studio.”

Naschrift: Alleen voor de Cairo-partybus zijn er nog tickets te krijgen.

Volledig scherm
Joep Schmitz en Yannick Verhoeven