Volledig scherm
Een berg met vette hap. © BD

De Amerikaanse fastfoodinvasie van Tilburg: 'Het is dweilen met de kraan open'

Do 30 aug: De Amerikaanse invasie van Tilburg is in volle gang. De ene na de andere keten strijkt in de stad neer. Maar zitten we daar in Tilburg nou echt op te wachten? En houden de Amerikaanse fastfoodketens het dit keer wél vol?

McDonald's, Domino's en KFC: die Amerikaanse ketens kennen we als Tilburgers nu al geruime tijd. Zijn daar recent bijgekomen: Taco Bell, ijsketen Baskin-Robbins en Dunkin' Donuts. Ondertussen maken Burger King en Five Guys zich op om open te gaan. 

Daardoor bulkt Tilburg opeens van de Amerikaanse (fast)foodketens.

Invasie

De 'derde Amerikaanse fastfoodinvasie' is dan ook in volle gang. Nederland is bij uitstek interessant voor de Amerikaanse ketens: we eten jaar na jaar meer buiten de deur. Dat zie je ook in het Tilburgse straatbeeld terug, waar leegstaande winkels nogal eens worden opgevuld met horecazaken. 

Nederland wordt door de ketens gezien als de springplank voor de verovering van Europa. En buurstad Eindhoven lijkt weer de springplank voor Nederland. Daar openden de eerste Five Guys, Dunkin' Donuts en Taco Bell de deuren. Om vervolgens Tilburg aan te doen.

Falen

Volledig scherm
In het verleden bleek de Burger King aan de Heuvel onrendabel. © Archief

Niet dat de komst naar Nederland garant staat voor succes. Rond de jaren '70 staken de McDonald's en KFC de oceaan over om hier te blijven. Maar de poging dertig jaar later van Dunkin' Donuts, Arby's en TGI Friday's faalde. De vestigingen die werden geopend, waren een paar jaar later alweer verdwenen.

Tilburg had jaren geleden een vestiging van Burger King en de Pizza Hut. De Burger King (aan de Heuvel) bleek onrendabel en verloor de slag met McDonald's. Ook de Quick, die daarna in het pand neerstreek, ging na twee jaar weer weg. De Pizza Hut had rond 2000 een kleine vestiging in het station, maar vertrok. Om nu weer de Nederlandse comeback te maken.

Nog meer?

Komen Applebee's, Denny's, Wendy's en pannenkoekenbakker IHOP ook nog deze kant op? De Wendy's in ieder geval niet: een Zeeuwse snackbarhouder met dezelfde naam voorkomt al ruim twintig jaar dat de fastfoodketen in Nederland neerstrijkt. Andere ketens lijken als vanzelf naar Tilburg te komen. TGI Friday's heeft begin dit jaar een vestiging in Utrecht geopend (en wil meer zaken) en Pizza Hut acht Nederland rijp voor honderd filialen.

Ondertussen hebben de ketens met voet aan wal grootse plannen. Taco Bell, Dunkin' Donuts en Five Guys willen tientallen vestigingen openen. KFC gaat het aantal filialen van rond de 60 naar 200 tot 250 uitbreiden en New York Pizza wil het aantal zaken verdubbelen, richting 300. 

Fruitboetiek

Quote

Hoe mooi zou het zijn om een waterpunt te hebben op iedere straathoek, een fruitboe­tiek in iedere straat?

Annemarie Brouwers, GGD Hart voor Brabant, GGD Hart voor Brabant

Maar niet iedereen is er blij mee. ,,We maken ons grote zorgen", zegt Annemarie Brouwers, preventiemedewerker gezondheid van de GGD Hart voor Brabant. ,,We zijn een Jongeren Op Gezond Gewicht- én Fair Trade gemeente, maar ondertussen duikt de ene na de andere fastfoodketen op. Die bieden echt geen biologisch of duurzaam eten aan."

Brouwers vindt het moeilijk te rijmen: vanuit de samenleving en politiek wordt er steeds meer ingezet op een gezonde leefstijl, maar dat is niet terug te zien in het straatbeeld. ,,Het is dweilen met de kraan open. Hoe mooi zou het zijn om een waterpunt te hebben op iedere straathoek, een fruitboetiek in iedere straat? En daar is echt wel vraag naar, alleen het aanbod is er niet."

Dat het gezonder kan, weet ze uit eigen ervaring. ,,Ga bijvoorbeeld in Nijmegen kijken. Daar wordt meer gezond voedsel - of hip voedsel - aangeboden, al moet je er ook nog wel naar zoeken."

Pieter Vreedeplein

Aan het Pieter Vreedeplein - waar met Five Guys straks drie 'Amerikanen' zitten - verschillen de meningen. Het gezonde aspect zal de 14-jarige Melissa de Laat worst wezen. Figuurlijk, want ze komt met een doos donuts de Dunkin' Donuts uitgelopen. ,,Juist leuk toch dat we dit nu allemaal hebben. Tilburg wordt echt nog een gaaf stadje. En als je je er aan stoort, ga je toch gewoon niet?"

Quote

Mooi dat het drukker wordt in de stad, maar het moet elkaar op den duur niet kannibali­se­ren

Ondernemer Monkey Coffee

Johan Kools van bloemenzaak 't Boeketje krabt zich wel achter de oren. ,,Niet normaal hé, al die Amerikaanse ketens." Toch is dat slechts een kanttekening: hij is er wel blij mee. ,,Beetje dubbel misschien, maar dit is beter dan leegstand én beter dan die dumpzaken."

Iets verderop klinkt bij Michael Cornelia van Lokaal Zeven ongeveer hetzelfde geluid. Lokaal Zeven was tien jaar geleden de eerste horecazaak aan het plein. ,,Nu krijg je hier iets van reuring, het is echt een horecaplein aan het worden. En dat is een prima ontwikkeling." Al, klinkt het, mag het met die hamburgerzaken wel een tandje minder...

Bij Monkey Coffee, waar je koffie en donuts kunt krijgen, noemen ze de nieuwkomers 'goed voor de stad'. Maar echt blij zijn ze natuurlijk niet: een nieuwe concurrent, pal om de hoek. ,,Vreemd dat verhuurder Wereldhave zoiets toestaat, terwijl we hier nu vier jaar zitten. Mooi dat het drukker wordt in de stad, maar het moet elkaar op den duur niet kannibaliseren."

Blogs