Volledig scherm
Kees Koreman en zijn gouden schoenschraper, aan de Tuinstraat. © Manon de Boer

De gouden schoenschrapers van de Tuinstraat

Za 15 okt: Het klinkt als een sprookje van Hans Christian Andersen of de gebroeders Grimm. ‘De gouden schoenschrapers van de Tuinstraat’. Stiekem is het gewoon een uniek en historisch detail in het centrum van de stad. Een goud gekleurd detail, welteverstaan.

door Manon de Boer

De schoenschraper, in Tilburg zie je hem nog regelmatig onderaan oude panden. Maar zelden zie je zo’n opvallend exemplaar als die van Kees (53) en Esther (41) Koreman. Van origine is de schraper een rechthoekig gat waaraan boeren vroeger hun klompen afdeden. ,,De straten waren bevuild, er was zand, troep en overal modderpaden”, vertelt Kees. En dus moesten de schoenen schoon worden gemaakt voordat je het huis binnen kwam. ,,Bij nieuwere huizen zie je vaak alleen het gat met een ijzeren beugel, die diende als schraper. Maar dan zat er geen geornamenteerde lijst omheen.”

Gejat
Bij zijn woning, een van de oudsten van de Tuinstraat (1877), zit die lijst er wél. Al is dat niet helemaal gebruikelijk. Bij de buren, één deur verderop, werd de lijst van de schraper meer dan dertig jaar geleden gejat. ,,Heel dat ding was eraf geslagen.” Jarenlang zat er een somber grijs, betonnen gat.

Toch pronkt ook daar nu weer een mooie lijst. Hoe dan? Kees: ,,Een paar jaar geleden was ik buiten bezig toen er een man naar me toe kwam. Hij zei: ‘Ik moet iets bekennen. Ik heb dat ding in mijn studententijd er vanaf gejat met m’n zatte kop!’” Al die tijd stond de omlijsting te verstoffen op de schoorsteenmantel van de oud-student. Lachend: ,,Ik zei, geef maar snel terug dan dat ding!”

Final touch
De Tilburger kocht zijn huis ongeveer vijftien jaar geleden en is sindsdien continue aan het klussen. ,,De huiskamer was het enige dat redelijk in staat was. De rest was totaal gedateerd”, vertelt Kees. ,,We hebben jarenlang binnenshuis verhuisd.” Nu de laatste kamer onder handen wordt genomen, moesten ook aan de buitenkant de puntjes op de i worden gezet. ,,Ineens had hij het idee om ze goud te maken. Dan vallen ze lekker op”, lacht Esther.

En als ook de laatste verbouwing af is? Dan is er nog altijd meer te doen. Want in de kleine tuin wacht nog een miniatuurstad van drie vierkante meter waar Kees in zijn resterende vrije tijd aan werkt. Een fantasiewereld met woningen, kerken, grachten en binnenkort ook een klooster. ,,Dus als iemand nog een leegstaand kantoorpand of zo weet…?”

Volledig scherm
Kees Koreman is in de vrije tijd bezig met een metersgroot miniatuurwerk. © Manon de Boer
Volledig scherm
De schoenschraper dateert uit 1877. © Manon de Boer