Volledig scherm
De Gin Gin. Foto Marco Maas.

De groei van clubavond Gin Gin

Do 6 juni: Gaat lekker met het Tilburgse clubavond Gin Gin. De laatste editie - afgelopen vrijdag - zat stampvol, er zijn plannen voor een editie buiten. Ondertussen wijkt het feest ook uit naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

door Bas Vermeer

In het Tilburgse nachtleven is de avond een vreemde eend in bijt. Met een sfeer die nergens anders te vinden is, maar zich ook niet zo goed in woorden laat vangen.
Alsof je in een nachtclub van weleer staat: hertenkop aan de muur, stoeltjes en tafeltjes rond de dansvloer. Met een barretje ernaast waar straffe (dodelijke) gin ginger ale's worden gemaakt.

Dat vreemde randje komt uit de koker van Jeroen Opstelten, alias Ben Penn van kunstenaarsduo Leonard en Jeroen. En het sluit weer aan bij de zwarte muziek die er wordt gedraaid. Uit de jaren '50 en '60, jazz, funk, soul. Samen met Jan Kinds is hij de drijvende kracht achter de avond. Kinds als gezicht van de theater De NWE Vorst en de horeca, Ben Penn van het feest zelf en verantwoordelijk voor de aankleding (in samenspraak) en programmering van De Gin Gin.

Inmiddels bestaat De Gin Gin zo'n anderhalf seizoen, goed voor twaalf edities (iedere laatste vrijdag van de maand). Ontstaan op verzoek van De NWE Vorst, die zocht naar een eigen clubavond. "Het is de muziek die ik zelf draai, maar er was ook een geen ruimte voor jazz, funk, soul, boogie, disco en aanverwanten in Tilburg. Dat gat wilden wij vullen."

En dat werkt.

Stond er afgelopen vrijdag rond de 230 man, het begin was lang niet makkelijk. De eerste avond was 'oké' de edities daarna trokken tussen de 125 en 175 man. "Het is moeilijk om iets nieuws in de stad neer te zetten, zegt Opstelten. "Daarom gebruiken bedrijven Tilburg ook als teststad. Alles gaat hier moeilijk, door het onverschillige van de Tilburger, de 'bewijs jezelf maar eerst'-mentaliteit."

Extra moeilijk doordat De NWE Vorst buiten de geijkte paden van het nachtleven valt. Alhoewel het pand zelf dan wel weer bijdraagt aan de sfeer. "Maar je moet een lange adem hebben", zegt Opstelten.
Dat, plus goede mond-tot-mond-reclame.

Nu de clubavond populair is, wordt er buiten de grenzen van het theater gekeken. Er ligt een plan voor een editie buiten in de tuin, met barbecue. Maar dat is vooralsnog een plan, een vergunning is niet in een handomdraai geregeld.
Ben Penn introduceert het concept ondertussen in De Pacific in Amsterdam, de Pip in Den Haag en Rotown in Rotterdam. Niet de minste namen. "Bij Rotown is er interesse voor een maandelijkse avond, maar dat is nog niet rond. In de PIP wordt het onregelmatig en in De Pacific is het nog onduidelijk aangezien de eerste nog moet komen op 19 Juli. Het zijn goede plekken voor de Gin Gin."

De Tilburgse avond blijft zich ook vernieuwen: iets meer weg van de jaren '50 en ''60 muziek, iets meer richting hiphop, disco en boogie.
Maar aan de gin ginger ale's wordt niet getornd.

De volgende Gin Gin is in september.