Volledig scherm
NK slowbiking bij de ronde van Katendrecht. © Archieffoto Jan Kok

De langzaamste fietser wint: finale NK Slowbiking in Tilburg

Woe 13 sept: Nee, een Olympische Sport is het niet en dat zal het waarschijnlijk nooit worden. Toch is er in Nederland een fervent groepje 'slowbikers' actief. Zondag nemen ze het tegen elkaar op tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking in Tilburg.

door Bas Vermeer

,,De rust nemen, jezelf afsluiten van alles en iedereen om je heen." Dat is volgens slowbiker Niels de Wit het 'geheim' van de uiterst trage sport. Het mag makkelijk lijken, dat is het niet. Het parcours telt elf meter, maar het is geen sinecure om die meters zo langzaam mogelijk te overbruggen zonder de lijnen te raken of de voeten aan de grond te zetten. 

De Wit - professioneel trialbiker - won het eerste NK in 2015, toen deed de slowbiker 31 minuten en 20 seconden over de elf meter. Maar met 2 uur 32 minuten en 8 seconden is hij ook de wereldrecordhouder. 

Kunstenaar
Slowbiking werd in 2006 bedacht door de Nederlandse kunstenaar Kaspar Köning. Aan de kunstacademie in Peking werd hij gevraagd om mee te doen aan een wedstrijd langzaam fietsen. Köning eindigde als tweede en won een pak melk. Voor de Nederlandse variant bedacht hij een laagdrempelig concept: met muzikanten die tijdens de rit muziek improviseren en een scheidsrechter die de wedstrijd van commentaar voorziet. 

Festival
Iedereen kan zondag aan de Tilburgse voorronde meedoen, die duurt van 11 tot 13.30 uur. De finale vindt van 13.30 tot 17 uur plaats. Daar doen ook de winnaars van de voorrondes uit Arnhem, Heerlen, Alblasserdam, Lelystad, Rotterdam, Emmen, Oss en Utrecht aan mee. 

Het NK maakt deel uit van het Tilburg Fietst Festival zondag van 11 tot 17 uur in de Wagenmakerij en de Koepelhal. Het festival wil 'het origineelste fietsfeest van Nederland' zijn. Naast het NK is er informatie over het verleden, heden en toekomst van het stalen ros, fietsvoetbal, er zijn halfpipe BMX shows, fietsacrobaten en interactieve onderdelen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement