Volledig scherm
Bram van Halteren aan de bar van Hall of Fame © Niek Willems

De Nachtwacht: Bram van Halteren, barman bij Cul en Hall Of Fame

Za 4 juni. Wie waakt er over de nuttelozen van de nacht, wie laaft de dorstigen van deze stad? Dat zijn de obers, kasteleins, portiers en toiletmejuffrouwen. In onze rubriek De Nachtwacht lichten we er telkens eentje uit. Deze keer praten we met Bram van Halteren (26), barman bij Cul de Sac en teamleider bij Hall Of Fame.

Door Niek Willems

Hoe ben je in de horeca begonnen?

Ik ging op mijn vijftiende een avondje poolen bij de Cul. Ik vroeg aan de barvrouw of zij nog mensen zocht. Officieel mocht ik nog niet achter de bar, dus werkte ik tijdens stapavonden in de garderobe. Dat was echt leuk. En als iemand irritant was, draaide ik me om en schold ik de kassa verrot. Vervolgens gaf ik het wisselgeld terug. Dat doe ik trouwens nog steeds als ik pissig word. Bij Hall Of Fame ben ik het aanspreekpunt van vrijwilligers, regel ik wisselgeld en zorg ik dat de avond goed verloopt.

Wat vind je van het werk in de horeca?

Ik vind het hartstikke leuk. Het is altijd gezellig. Je gaat op stap en tegelijkertijd verdien je geld. Sommige mensen vergeten alleen wel hoe hard je moet werken. Je loopt de hele avond de benen uit je lijf om iedereen van een drankje te voorzien.

Wat vind je niet zo leuk?

Vervelende mensen die niet tegen drank kunnen en geen grens kennen. Maar die kom je ook tegen als je niet in de kroeg werkt.

Wat voor type barman ben je?

Ik ben to the point. Mensen moeten gewoon normaal doen en bier bestellen. Heb respect, dan krijg je het ook terug.

Je grootste blunder?

Ik loop geen terras. Daar ben ik te wild voor. Ik laat alles over iedereen heen flikkeren. Tegenwoordig gaat het me beter af.

Wat vind je van de Tilburgse horeca?

Op de Korte Heuvel kom ik maar op vier plekken: Weemoed, Buitenbeentje, Cul en als het echt niet anders kan Studio. Alle andere cafés lijken allemaal op elkaar.

In je vrije tijd doe je ook aan skateboarden. Ben je goed?

Dat kan ik niet over mezelf zeggen. Ik doe het al zo’n vijftien jaar en word gesponsord door Kingdom. Nu skate ik niet zo vaak meer. Ik host ook skatewedstrijden. Dan schreeuw ik door de microfoon en lul ik de hele wedstrijd aan elkaar.

Heb je nog een leuke horeca-anekdote?

Ik heb er zoveel. Denk aan neukende mensen in het barhok van de Cul; of een vrouw die tegen het raam van de kroeg werd gevingerd door een vieze, oude motorguy. Ik kan het zo gek niet bedenken. Het personeel van de Cul kijkt daar niet raar meer van op. Dat maakt het zo’n gaaf café.