Volledig scherm
Dee nachtportier aan het werk. © Niek Willems

De Nachtwacht: Marc van Pelt, nachtportier bij Mercure Hotel

Zat. 17 apr: Wie waakt er over de nuttelozen van de nacht, wie laaft de dorstigen van deze stad? Dat zijn de obers, kasteleins, portiers en toiletmejuffrouwen. We noemen ze hier even De Nachtwacht - want dat bekt lekkerder - en lichten er telkens eentje uit. Vandaag: Marc van Pelt (27), nachtportier bij Mercure Hotel.

Door Niek Willems

Waar bestaat het nachtportier-schap uit?
Ik doe administratie, ontvang gasten, zet het ontbijt klaar en schenk een drankje in voor hotelgasten. Ik werk alleen, dus in principe run ik het hotel. Dat is het leuke van een nachtdienst draaien, je hebt een stukje zelfstandigheid. Om 23:00 uur begin ik en ben dan om 7:00 uur klaar. Er zijn geen pauzes want ik sta in mijn eentje, maar in de nacht heb je wel momenten voor jezelf.

Verveel je je dan niet?
Nee, want het grootste deel van de nacht ben je bezig. En in het weekend is er veel in- en uitloop. Alle groepen die naar binnen en buiten gaan, daar heb je een nachttaak aan. Doordeweeks is het wat rustiger, dan heb je anderhalf uur niets te doen. Dat is gelijk je pauze.

Zie je veel dronken mensen?
Ja, als in het weekend de gasten flink op stap zijn geweest. Het mooie aan de groepen gasten is dat ze elkaar in bedwang houden. Wat dat betreft gebeuren er veel meer gekke dingen in Amsterdam dan in Tilburg. Ik werkte op mijn achttiende op het Leidseplein. Daar werd een man zo boos dat ie een telefoon naar mijn hoofd gooide.

Zie je weleens geweld?
In de vijf jaar tijd dat ik hier werk, heb ik nooit een vechtpartij gezien. Ook geen ruzies op kamers. Maar buiten op straat zie je af en toe wel wat geweld.

Hoe lang slaap je na je dienst?
Ik heb aan vijf of zes uurtjes slaap wel voldoende. Je wilt toch in je ritme blijven en iets doen overdag. Ik ga liever mijn bed uit dan dat ik tot 16:00 uur in bed blijf liggen. Dat is zonde van mijn dag. Aan het ritme wen je je in en daar bouw je je leven omheen. In de ene week heb ik twee nachtdiensten, in de andere week heb ik er drie. Als je een nachtje gaat stappen, lig je ook laat op bed. Alleen met zo’n nachtdienst ben je de dag daarna een stukje frisser.

Wat is de vreemdste vraag die iemand je heeft gesteld?
Tijdens carnaval heeft een vrouw ooit aan me gevraagd of ik haar schoenen wilde uittrekken. Die kreeg ze niet meer uit. Ze was verkleed als Megamindy. Er waren uiteindelijk drie mensen nodig om haar te helpen.