Volledig scherm
Martijn van Son

De Nachtwacht: Martijn van Son, bedrijfsleider van Polly Maggoo

Za 16 juli: Wie waakt er over de nuttelozen van de nacht, wie laaft de dorstigen van deze stad? Dat zijn de obers, kasteleins, portiers en toiletmejuffrouwen. We noemen ze hier even De Nachtwacht. Deze keer aan het woord: Martijn van Son (27) van café Polly Maggoo. Over horeca, grafisch ontwerp en 'Bestaniewijn'.

door Niek Willems

Hoe ben je in de horeca terechtgekomen?
Zo’n vijf jaar geleden heb ik gesolliciteerd bij Polly Maggoo en Studio. Ik wilde graag in de populairste horecastraat van Tilburg werken. En het leek me ook leuk om er een keer nuchter rond te lopen. Van Studio heb ik nooit een reactie gehad. Dat is achteraf gezien niet erg. Te hip voor mij, die buren van ons. Nee hoor, grapje. Bij Polly ben ik doorgegroeid tot bedrijfsleider. Ik kan mijn creativiteit kwijt doordat ik ook verantwoordelijk ben voor de vormgeving van Polly en Café Bakker.

Ontwerpen of horeca, waar zou je dan voor kiezen?
Op dit moment kan ik die twee nog prima combineren. Ik ben sowieso van mening dat een goede huisstijl belangrijk is in een goede horecazaak. Ik heb de studie IEMES gevolgd, maar de horeca blijft aan me trekken. Het liefst zou ik ooit mijn eigen stapkroeg beginnen.
Het nachtelijke leven blijft een prachtig schouwspel. Je moest eens weten wat voor gekke dingen ik ‘s nachts meemaak. Mensen die opeens alles durven en bezoekers die nuchter binnenkomen en later dronken staan te zoenen.

Wat is je grootste blunder?
Die blijft uit. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit op pad gestuurd om iets stoms te halen, zoals de coronaglazen.

Heb je anderen weleens op pad gestuurd?
Jazeker. Voor de Bestaniewijn. Dat moet je vooral snel uitspreken.

Wat zou je willen verbeteren aan de binnenstad?
De gemeente is overal flink bezig met het aanleggen van nieuwe fietsroutes. Misschien kunnen ze van de Korte Heuvel dan juist een looproute maken. Geen fietsers door de straat, dat zou echt een verbetering zijn. Knap het dan ook op met plantenbakken, zodat het nog gezelliger wordt. Ik snap ook niet waarom een deel van de Korte Heuvel is verhoogd. Veel mensen struikelen over de stoeprand. Niet alleen dronken gasten, maar ook oudere mensen.

Wat voor soort ober ben je?
Ik probeer elke gast met een tevreden gevoel weg te laten gaan. Ik maak altijd een praatje met mensen die niet zoveel zeggen. En als het superdruk is, vind ik het leuk om te knallen achter de bar. Zes bestellingen in je hoofd en doorgaan.

Wat vind je niet leuk aan de horeca?
Poetsen. Dat laat ik graag aan anderen over. Sorry lieve collega’s.

Heb je nog een leuke anekdote?
Ik hoor af en toe dat ik Waylon lijk. Gasten willen dan een handtekening en op de foto. Ik zeg weleens dat het mijn broer is. Mensen kijken me dan raar aan, haha. Sommige mensen kun je alles wijs maken.