Volledig scherm
Sharine van den Brand © Niek Willems

De Nachtwacht: Sharine 'Studio' van den Brand

Zo 7 aug: Wie waakt er over de nuttelozen van de nacht, wie laaft de dorstigen van deze stad? Dat zijn de obers, kasteleins, portiers en toiletmejuffrouwen. We noemen ze hier even De Nachtwacht. Deze keer aan het woord: Sharine van den Brand (32), bedrijfsleider bij café Studio.

Door Niek Willems

Hoe ben je in de horeca gerold?
Ik ben op mijn veertiende begonnen bij restaurant Riddershoeve. Eerst als afwasser, daarna in de bediening. Na de middelbare school studeerde ik aan de Rooi Pannen voor zelfstandig werkend gastvrouw. School was niet echt mijn ding, ik vond werken veel leuker. Drie jaar geleden vroeg de Studio of ik hier wilde komen werken.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?
Dan ga ik uit eten of een drankje drinken met vrienden. Verder heb ik weinig hobby’s. Als je in de horeca werkt, dan heb je daar niet zoveel tijd voor.

Wat is je favoriete horecazaak?
Doordeweeks vind ik de Livebar erg gezellig. Op maandag en dinsdag staat het helemaal vol met horecavolk. Maar ik ben geen 25 jaar meer, dus ik vind het ook leuk om gewoon uit eten te gaan. Bijvoorbeeld bij Happy Italy, maar ook Kok Verhoeven of Hofstede de Blaak.

Wat zou je willen verbeteren aan de binnenstad?
Ik zou de Korte Heuvel alleen toegankelijk willen maken voor voetgangers. Net zoals de Korte Putstraat in Den Bosch, een gezellige straat met alleen maar horeca. Daar zie je geen fietsers. Het zou een verbetering zijn als je dat hier in Tilburg ook hebt.

Wat is je grootste blunder?
Tijdens een feest in het restaurant waar ik eerst werkte, moest ik de bruidstaart aansnijden. Die stond op een marmeren tafel. Het bruidspoppetje viel op tafel, in twee stukken. Het bleek van porselein te zijn. En dat alles werd gefilmd. Het echtpaar was niet blij.

Voor welk klusje hoeven ze jou niet wakker te maken?
Zware dingen pakken. Ik heb een hekel aan sjouwen. Bij de Studio moet je dan twee trappen omhoog. Dan stuur ik een collega wel naar boven.

Wat is het vreemdste wat je ooit hebt meegemaakt in de horeca?
Ik moest op een feest werken van een echtpaar dat 60 jaar was getrouwd. De man kreeg tijdens het dessertbuffet een hartaanval. Gelukkig waren er twee mensen in de familie die bij de ambulance werkten. De man wilde per se zijn feest afmaken. Na afloop moest-ie wel mee naar het ziekenhuis.

Wat zou je gedaan hebben als je niet in de horeca werkte?
​Dat weet ik echt niet. Ik hoef geen eigen zaak. En een kantoorbaan zou niks voor mij zijn. Vroeg opstaan ook niet. En ik kan absoluut niet stil zitten. Weet je wat het is met de horeca? Je wordt er voor geboren. Dat klinkt zwaar, maar het is wel zo.