Volledig scherm
Stephanie van Riel. © Connor Clerx

De Nachtwacht: Stephanie van Riel van Burgemeester Jansen

Di 18 apr: Wie waakt er over de nuttelozen van de nacht, wie laaft de dorstigen van deze stad? Dat zijn de obers, kasteleins, portiers en toiletmejuffrouwen. We noemen ze hier De Nachtwacht.

door Connor Clerx

Deze keer aan het woord: Stephanie van Riel, al tien jaar een vaste waarde achter de bar bij Burgemeester Jansen in de Piushaven. Over het durven kiezen voor de baan waar je het beste in bent.

Hoe heb je de Piushaven zien veranderen in de afgelopen tien jaar?
Van dat er helemaal niets was, behalve wij, tot een gebied waar ineens iedereen naartoe wil. Je moest hier eigenlijk helemaal niet zijn. Mensen kenden het hier ook niet. Tien jaar later is het een van de belangrijkste plekken om te zijn in Tilburg. Het publiek hier is wat ouder. Ik denk dat er ook een beetje een schifting in is gekomen. Het oudere publiek trekt wat meer naar de buitenliggende gebieden, het jonge publiek blijft in de binnenstad, al is er genoeg overlap.

Is het werk na tien jaar nog een uitdaging?
Nou, ik moet zeggen dat ik door alle verschillende types die hier komen - verschillende beroepsgroepen, leeftijden - telkens op een andere manier met mensen om moet gaan. Sowieso krijg je steeds nieuw aanwas, nieuwe mensen, die toch ook weer het Burgemeester Jansen-gevoel moeten krijgen. Geen poespas, iedereen is hier welkom als je elkaar maar respecteert. En genieten. Dat maakt het een uitdaging.

Wat is de grootste misvatting over het werken in de horeca?
Dat het heel makkelijk is, en alleen maar voor studentjes. Ik heb gewoon gestudeerd, na mijn studie ben ik hier blijven hangen en ik had heel erg in mijn hoofd: vooral niet blijven hangen in de horeca. Tot ik ineens dacht: waarom eigenlijk niet? Omdat mensen dat altijd tegen je zeggen. Ik vond het gewoon zo ontzettend leuk. Dus ik dacht: fuck it. Ik vind dit leuk, ik ben er goed in, ik blijf dit gewoon doen. En nog steeds hoor, mensen maken af en toe opmerkingen: 'Jij kunt toch wel meer?' 'Waarom heb je niet gestudeerd?' 'Wat doe je hier nog naast?' Ook al ben je niet de eigenaar, dit kan gewoon je vaste baan zijn. Daar kijken mensen soms raar tegenaan.

Waar kun je het meest van genieten als je aan het werk bent?
Het leukste is een drukke avond, als alles gesmeerd loopt. Dat je samen met je collega’s keiveel lol hebt en precies weet wie wat doet. De gasten zijn gezellig, daar heb je heel veel lol mee en die gaan met een dikke glimlach naar huis, daar kan ik intens van genieten. Dat gevoel naderhand, dat je bekaf bent maar wel heel veel plezier hebt gehad, zowel jij als de gasten.

Waar drink je zelf het liefst een biertje?
Bijvoorbeeld bij één van de collega's hier aan de haven, vooral in de zomer, lekker hier aan het water op één van de terrasjes zitten. Ik blijf hier weleens hangen, ik ken hier natuurlijk heel veel mensen dus op de één of andere manier is het altijd héél gezellig! Café Tribunaal, daar kom ik ook nog weleens, ook omdat daar eigenlijk gewoon iedereen binnen kan lopen, het Elfde Gebod, eigenlijk overal waar je op je gemak een biertje of een wijntje kunt drinken.

Wat is het mooiste moment van tien jaar werken bij Burgemeester Jansen?
Het jubileumfeest toen we tien jaar bestonden was heel erg tof. We hadden een varkentje aan het spit, we hadden de alle vaste gasten uitgenodigd, het stond hier helemaal vol. Een groot feest met alleen maar mensen die hier heel graag komen, dat was een mooi feestje.