Volledig scherm
Teun Vugts voor café Kandinsky © Niek Willems

De Nachtwacht: Teun Vugts, barman bij café Kandinsky

Wie waakt er over de nuttelozen van de nacht, wie laaft de dorstigen van deze stad? Dat zijn de obers, kasteleins, portiers en toiletmejuffrouwen. We noemen ze hier even De Nachtwacht - want dat bekt lekkerder - en lichten er telkens eentje uit. Vandaag: Teun Vugts (26). Deze amicale barman is niet vies van een speciaalbiertje en organiseert regelmatig bierproeverijen.

Door Niek Willems

Wat is de vreemdste vraag die een gast je ooit heeft gesteld?
Sowieso het verzoek om grenadine in het bier te doen. Dat doet veel pijn en het is een steek in het hart van de brouwer. Als ie dat zou willen, dan had hij dat wel zelf gedaan. Of als gasten hier vragen om een frappuccino, dan verwijs ik ze vriendelijk door naar een andere tent.

Hoe is de interesse in bier ontstaan?
Dat is met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Waspik, een klein dorp in de buurt. Vanaf mijn zestiende ging ik met dorpsgenoten bier drinken. Eerst de normale biertjes, op latere leeftijd de speciaalbiertjes. Tijdens mijn studie kwam ik elke week met vrienden bij Kandinsky iets drinken voordat we naar de film gingen. Ik was meteen verkocht.

Hoe is het met de bierkennis van de mensen?
Die begint in sterkere mate toe te nemen. Toen ik hier drieënhalf jaar geleden begon, was Kandinsky een van de weinige cafés die veel speciaalbiertjes hadden. Tegenwoordig zie je dat zelfs restaurants een hele lijst hebben. Mensen bezitten steeds meer kennis van bier. Dat zorgt voor een uitdaging.

Hoeveel verstand heb jij van speciaalbier?
Moet ik dat over mezelf zeggen? Dat vind ik lastig. laat ik zeggen: ik weet er best veel van. Ik ben bij veel brouwerijen geweest, ik proef regelmatig en ik organiseer ook proeverijen. Dus ik denk dat ik bovengemiddeld veel weet van bier.

Wat is je favoriete biertje?
Mijn all time favorite blijft een Duvel. Een klassieker. Fris, toegankelijk, kruidig, een beetje zoet en hij drinkt lekker weg. Een winter- en zomerbiertje.

Welk type barman ben je?
Ik ben heel toegankelijk en vooral heel enthousiast. Dat probeer ik over te stralen naar gasten.

Wat is je slechtste eigenschap als barman?
Misschien dat ik af en toe net iets te amicaal ben. Sommige mensen willen op hun gemak een biertje komen drinken. Die zitten dan niet te wachten op een springerig persoon aan hun tafel. Maar bij een groot deel van de gasten is dat niet het geval natuurlijk.

Je grootste blunder?
In de horeca an sich? Het laten vallen van een blad met rode wijn over een meisje in een communie- jurk. Dat was verschrikkelijk, ik wist niet waar ik moest kijken. Die moeder pissed, het jurkje naar de tyfus.

Wat is je beste horeca-anekdote?
Je maakt hier zoveel gekke dingen mee. Mensen raken heel erg dronken, ze doen grappige dingen of vallen in slaap op de bar. Mijn vieste anekdote? Tijdens een andere baan moest ik de toiletten schoonmaken. In het eerste hokje zat een vrouw passed out op de wc, met haar onderbroek op de enkels. Ze had overgegeven. Dat kan ik me misschien nog wel een beetje voorstellen. Maar twee deuren verder had iemand de muren met een wc-borstel vol stront gekalkt. Dat je dat in je hoofd haalt? Sorry, daar zakt mijn broek echt van af.

Volledig scherm
Teun tapt 'r eentje © Niek Willems