Volledig scherm

De nasibal, oost en west in het hete vet verenigd

Zo 9 mrt: Een cafetaria die zelf snacks maakt kom je nog maar zelden tegen. Bijzonder jammer want een ambachtelijk gemaakte snack kan de dag nu net dat extra stukje glans geven. Op zeker! Wat een geluk dus dat Tilburg zo zijn plekken heeft waar je terecht kunt om je dag ten goede te keren.

door gastblogger Culisjors

Waar het oude ambacht leeft als nooit tevoren, omdat men weet dat kwaliteit overleeft.

Neem cafetaria De IJsspecialist EDMA aan de Van Alphenstraat. In een nauwe zijstraat van de Ringbaan-Oost ligt een echte ouderwetse snackbar. Sinds 1932 een begrip in de buurt en ver daarbuiten. Beroemd is hun Valencia, een hoorn met ijs die door de chocolade- en nootjesdip is gejaagd met een flinke toef slagroom erbovenop.
Maar goed, zolang hij niet vervolgens door het bierbeslag wordt gehaald en met een ferme plons in het pruttelende vet beland zal de Valencia de reden niet zijn dat Culisjors zijn gezicht in de Van Alphenstraat laat zien.

Wat blijkt?
Op de kaart van De IJsspecialist prijken maar liefst twee snacks uit eigen keuken! Een kroket en een nasibal. Echte oersnacks die we zo langzamerhand aan ons cultureel erfgoed mogen toevoegen. Neem nou de nasibal. Ver voordat hippe chefs hun zoetzuur gemarineerde gerechten serveerden met een bakje Thaise chilisaus en het fusion noemden, werden oost en west al in het hete vet verenigd. Juist, de nasibal, grondlegger van de multiculturele keuken.

De bal van De IJsspecialist is een perfecte hommage. Prima formaat met een heerlijke korst. Een ware allemansvriend met een subtiel pittig randje. Hapt heerlijk weg hoor maar nadeel van iedere nasibal blijft dat ietwat droge mondgevoel. Een klotsje pindasaus ernaast kan als bindend besteladvies worden beschouwd. Al met al een prima opmaat voor de snack die de IJsspecialist nog beroemder gaat maken in nog wijdere omstreken.

Want wat een kroket maken ze daar zeg! Een potige jongen, kort maar vol van volume. En wat een krokantie, in één woord: magnifiek! Volgens de maker van, we mogen toch wel stellen, één van de lekkerste kroketten van Nederland, meesterbakker Cees Holtkamp, schuilt het geheim van een goede kroket in de paneerlaag.
De Holtkamp kroket dankt zijn faam dan ook mede aan een superbe krokante huls. Een regelrechte sensatie voor de smaakpapil. Het is precies deze sensatie die de IJsspecialist heeft weten te treffen met hun huisgemaakte kroket. Een ferme kraak leidt de heerlijke, zalvige ragout in. De royale vulling is zijdezacht en streelt de tong met een subtiele doch volle smaak. Het moge duidelijk zijn, ook Tilburg heeft zijn kroket van absolute top allure.

Het is prachtig en jammer tegelijk dat alleen daar, verscholen in de Van Alphenstraat, een kroket is te krijgen die zich met de beste van het land kan meten. Hoewel, misschien moeten we het maar aan niemand verder vertellen, dan genieten we gewoon stilletjes zelf van al dat moois. Maar een slimme horeca-ondernemer staat vandaag nog in de Van Alphenstraat. Want geloof mij, de kroketten van IJsspecialist EDMA: daar kom je voor terug.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement