Volledig scherm
Het Duvelhok. Foto Jan van Eijndhoven

De prachtige gekte van het Duvelhok

Za 18 juni: Het rijksmonument Duvelhok is meer dan een jaar na het begin van de verbouwing nog lang niet af. Geen gevalletje 'Villa Vredelust' aan de St. Josephstraat. Want eigenlijk gaat dat eindpunt er nooit komen, vertelt Karen Bruers, vooral bekend als Tilburgse cabaretière. Beweging, 'dat bruisende', moet er constant blijven, klinkt het.

door Bas Vermeer

Alsof ze het wil onderstrepen, vertelt Bruers het terwijl er rondom haar volop beweging is. De grote centrale ruimte van het Duvelhok wordt met kunst ingericht. Werk van bekende namen als Hans Innemée en John Dohmen

In de ruimte langszij bevindt de ouderwets ingerichte Social Salon zich, een dagbesteding voor 65-plussers in het algemeen, maar met name gericht op eenzame en dementerende mensen. Boven is de zolder prachtig ingericht, met kunst, maar er staan ook kasten vol boeken van Bruers' partner Kees Cools en diens vader. Er is een 'communistisch hoekje' ingericht, met boeken van Marx en een schilderij van Lenin. Er ligt ook een stapel overgebleven proefschriften van de hoogleraar zelf klaar. Hij glimlacht: "Daar maken we een krukje van."

Speeltuin
Op het plein voor het Duvelhok komt een nostalgische speeltuin te staan met terras, daaraan grenst het restaurant De Kantine. Er komt een tuin - of zoals Cools schetst 'een bloemenzee' - bij te liggen die naar de achterkant van het Duvelhok loopt waar Social Sofa te vinden is. Daar werken vrijwilligers en reïntegreerders aan de Social Sofa's. En zij hebben weer zicht op leerlingen van De Nieuwste School die in een ander gebouw les krijgen. En in het hoofdgebouw zijn er flexwerkplekken en ruimte voor creatieve bedrijven.

Het is een bont allegaartje, maar dat moet ook wil het gaan bruisen, aldus Eefje Kouters, die als directeur is aangesteld. In totaal omvat het Duvelhok 5500 vierkante meter. Het rijksmonument – in 1862 gebouwd als katoenspinnerij – is de oudste textielfabriek van de stad en begon te vervallen. Cools en Bruers wisten dat ze zich aan de klus om het Duvelhok om te vormen tot 'broedplaats voor denkers en doeners' zouden vertillen.

Vertillen
"Maar ook aan het vertillen hebben we ons vertild", lacht Bruers. "Ik ben inmiddels begin vijftig, het was now or never, nog één keer iets groots opzetten. Een plek waar slow living en slow shopping centraal staan. niet dat jachtige. Maar evengoed krijgen cultuur, kunst en literatuur hier een plek."

Voor Cools is het ook de kans om de universiteit meer naar de binnenstad te trekken: "We willen hier eigenzinnige debatten op poten zetten, over de wetenschap bijvoorbeeld." Dat is nodig, aldus Cools, omdat de universiteit vrij afwezig is in het centrum. "Terwijl de kiem voor de universiteit hier om de hoek werd gelegd."

De Kantine
Eén belangrijke stap moet nog worden gezet. restaurant De Kantine is nu nog ondersteunende horeca, maar moet - als de vergunning er is - op eigen benen staan. "Het is als het ware de hefboom waarmee we andere projecten mee van de grond kunnen tillen", vertelt Bruers. "Het is straks de bedoeling dat mensen hier ook in de avond kunnen dineren. We hopen die vergunning snel te krijgen."

Cools laat ondertussen het gebouw zien. Het dak dat zo goed als vervangen werd. De oude fabriek stond te verpauperen. En hoewel het van voor tot achter werd gerenoveerd, is het Duvelhok nooit helemaal af, zegt ook Cools. Waarom niet? Hij zucht, droogkomisch: "Omdat Karen gek is. Een dag niet veranderd, een dag niet geleefd. Dat heeft ze van haar moeder."

Het is in ieder geval prachtige gekte, toont het Duvelhok. En wie het zelf wil zien kan vandaag en morgen tussen 10 en 18 uur een kijkje nemen tijdens de open dagen.

Volledig scherm
Karen Bruers en Kees Cools. © Jan van Eijndhoven