Volledig scherm
Het NS-Plein na het Tirolerdorp. © Bas Vermeer

De schade van een Tirolerdorp

Di 8 aug: Geknakte en verdorde struiken, platgetreden planten, afval in de bosjes en vetvlekken op de bestrating. De kermis en het Tirolerdorp mogen dan weg zijn, de schade blijft. 

door Bas Vermeer

,,Zo zonde, zo verschrikkelijk zonde", zegt Toine van der Pennen van Jan de Cock Mode aan het NS-Plein. ,,Als je zag wat hier voor dorp stond... Alles moet wijken voor de kermis." Hij wijst op de vetvlekken op de stoep, om de paar meter zijn de stenen verkleurd. ,,Dat zat er eerst nog niet."

Op de schop
Het Tirolerdorp heeft flinke wonden geslagen in het groen van het NS-Plein. Zomer 2015 ging het zieltogende pleintje nog helemaal op de schop, tot blijdschap van omwonenden en aangrenzende ondernemers. 

,,Het is supermooi geworden, als er vuil in het parkje ligt wordt het door ons of door omwonenden opgeruimd", zegt Hans Verhoeven van restaurant Kok Verhoeven. ,,En dan krijg je dit." Takken van de boom in het midden braken af toen er lampionnen in werden gehangen, pallets werden op het groen gegooid om verhogingen te creëren. 

,,De kermis strijkt hier tien dagen neer, je verwacht dat ze het wel netjes zullen achterlaten, maar nee", aldus Verhoeven. ,,Als wij als ondernemers zo te werk gaan, fluit de gemeente ons terug."

De gemeente en exploitant zijn om een reactie gevraagd. Update volgt. 

Update 11.11 uur: 
Volgens een kermisexploitant van het Tirolerdorp valt het 'allemaal best wel mee'. ,,Verder geen commentaar, dan moet je bij de gemeente zijn."

Update 13.28 uur: 
,,Het BAT is vorige week nog langs geweest om schoon te maken en zorgt er nog voor dat de vetvlekken worden verwijderd", laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,We hebben altijd een voor- en naschouw bij de kermis. Begin september wordt met ruimtelijke uitvoering en de aannemer besproken of er herstelwerkzaamheden nodig zijn. Mocht dat nodig zijn dan worden die bij de exploitant in rekening gebracht."

Volledig scherm
Het NS-Plein na het Tirolerdorp. © Bas Vermeer
Volledig scherm
Het NS-Plein na het Tirolerdorp. © Bas Vermeer