Volledig scherm
Illegaal gedumpt aan de Zomerstraat op maandag.

De stad & het vuil: 'illegaal dumpen' bij ondergrondse vuilcontainers

Di 4 okt: Een smerige walm - het ruikt naar rottend kippenvlees - hangt rond de ondergrondse afvalcontainers aan de Zomerstraat. Een tiental vuilniszakken is naast de containers gedumpt.

door Bas Vermeer

Sommige van de zakken zijn niet eens dichtgeknoopt, uit andere sijpelt via scheuren vloeibare smerigheid op het plaveisel.

Al vaker de afgelopen zomer lag het afval in hopen naast de containers en hetzelfde probleem speelt op meer plekken in de stad. Bij de glasbakken stapelt het glas zich op, zoals bij De Nieuwe Stede recent. De gemeente gaf aan daar 'werk van te gaan maken'.

Afvalscheiden?
De gemeente constateert eveneens 'dat er de laatste tijd in en rond de binnenstad sprake is van het illegaal dumpen van afval bij de ondergrondse containers'. Zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Het waarom? Daar hebben ze geen antwoord op.

Sinds 1 juli worden de kliko's bij de mensen thuis niet meer wekelijks geleegd. Tilburgers klagen over stankoverlast, maden en vervuiling.

Zou het daar iets mee te maken hebben?

'Zelfde type'
Volgens de woordvoerder niet. ,,Het lijkt dat dit niet direct iets te maken heeft met de extra maatregelen voor afval scheiden, omdat het vaak om dumpingen gaat van afval van één iemand (meerdere afvalzakken van hetzelfde type). En niet om meerdere personen die een zak dumpen of bijplaatsen." Volgens de woordvoerder zou je 'dat verwachten als mensen niet willen voldoen aan het strengere scheidingsbeleid en de gewijzigde inzamelfrequentie'.

De gemeente roept bewoners op om gedumpt afval te melden via de BuitenBeterApp of telefonisch. ,,We proberen zo spoedig mogelijk de dumpingen op te ruimen als we er van op de hoogte zijn."

Volledig scherm
Illegaal gedumpt aan de Zomerstraat op maandag.
Volledig scherm
Illegaal gedumpt aan de Zomerstraat op maandag.