Volledig scherm
Donata van de Ven. Foto Marcel Couwenberg.

De Stad Van… Donata van de Ven

Za 3 okt: In de rubriek De Stad Van… schetst een Tilburger aan de hand van een aantal steekwoorden zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Donata van de Ven, hoofdredacteur van Omroep Tilburg. Daarnaast ook muziekrecensent en fotograaf.

Café
Weemoed: Een kroeg zonder opsmuk en verbeelding. Klein als het gaat om vierkante meters maar met een uit de kluiten gewassen ego. Een kroeg met ballen dus. Schrijvers en muzikanten lopen er in en uit en we mogen dan graag eens filosoferen over het wel en wee van onze stad. Al dan niet met een nodige zuurgraad want naast het feit dat Tilburg een broedplaats van steekhoudende initiatieven is, vinden we het heerlijk om te zeiken en dat moet op zijn tijd ook kunnen.

En Paradox. Muziek is de rode draad in mijn leven en daarin speelt Paradox ook een rol. Het heeft zijn intieme sfeer weten te behouden waardoor de beleving van de muziek heel intens is. Vanwege de sfeer en de jazz voelt deze plek voor mij als een warm bad. Wat dat betreft ben ik supertrots op ons jazzpodium, toch maar het op 1 na grootste van het land.

Restaurant
Ik doe het niet zo vaak, uit eten gaan en het klinkt misschien raar, maar op een of andere manier vind ik het moeilijk om in Tilburg daarin een keus te maken. Het is ook afhankelijk van met wie ik ga en meestal is het ook gewoon een praktische, financiële overweging. Dat kan variëren van een Griek, tot Anvers of Prins Heerlijk; een prachtig initiatief en heerlijke gerechten. Ik ben een keer uitgenodigd om bij Taste te eten, dat was geweldig en ook in het nieuwe Monarh zou ik graag eens aan de dis zitten. Helaas is dat boven mijn budget.

Snack
Ik snack niet veel maar bij een borrel op het terras of in het café denk ik dan toch meteen aan de onvervalste bitterbal! Liefst een grote schaal zodat ik kan uitdelen.

Kunst
Wat kunst betreft ben ik een laatbloeier en ik kijk gewoon naar wat ik mooi vind en me raakt. Ik hou van de bronzen beelden in de stad zoals De Lopende Man en het Schrijvertje, het zijn voor mij symbolen van de mens als individu. Als ik om me heen kijk, vind ik dat de stad wel wat meer kleur kan gebruiken. En dan denk in eerste instantie aan muren in kleur of met een muurschildering. Draaiend huis kunst? Ik snap de insteek, maar als kunstvorm doet het me helemaal niets.

Natuur
Er zijn echt veel mooie plekken in en rondom Tilburg. We hebben natuurlijk onze parken, het Wandelbos en de Warande maar als je wat verder gaat leveren een verborgen waterplas richting Hilvarenbeek en de route langs het kanaal prachtige plaatjes op. Ik ben ook dol op de kleine zijweggetjes door de landerijen net buiten Tilburg. De weidse aanblik ervan is zeer rustgevend.

Op de schop
Aan de ene kant zijn er plekken op de schop gegaan die het toch niet helemaal zijn geworden. Aan de andere kant zijn er nog genoeg die eigenlijk op de schop kunnen. Dan zijn er nog plekken die dreigen op de schop te gaan die niet zouden hoeven. Als ik het zou moeten zeggen; De Heuvel! Boom terug, de sfeer moet terug in het hart van Tilburg.

Winkel
Een favoriete winkel heb ik niet. Ik haal graag brood bij de bakker en vlees bij de slager. Ik winkel selectief en ga op zoek naar wat ik nodig heb of wil hebben. Wat ik lekker of mooi vind gaat vóór de prijs of het gemak (binnen redelijke normen). Ik ga dus zelden doelloos een middagje winkelen.

Best herinnering
Zo’n 30 jaar geleden, in de tijd dat ik zelf nog optrad, stond ik met een band in de grootste disco van de stad; The Talk of Town. Terwijl ik stond te zingen zag ik mijn ouders binnenkomen en mijn vader stapte met een grote bos bloemen het podium op. Nu heeft hij Alzheimer maar hij weet het nog als de dag van gisteren. Prachtig!

Verdriet
Ik kan heel verdrietig worden van de armoede om me heen. Uit geestelijke armoede komt veel onbegrip, intolerantie, agressiviteit en onverschilligheid voort. In Tilburg zie je wat dat betreft een stijgende lijn. Financiële armoede doet daar nog een dikke schep bovenop. In al mijn naïviteit wil ik graag geloven dat dit toch geen issue zou hoeven zijn in een stad met zoveel rijkdom, in de breedste zin van het woord.

Borrelen
Als het om Tilburgers gaat is dat met Marcelle Hendrickx, het staat op mijn to-do lijstje maar komt er steeds niet van. Ik heb enorm respect voor haar als persoonlijkheid en als vrouw in de Tilburgse politiek.

Als ik ongelimiteerd zou mogen kiezen en ze zou nog onder ons zijn, ongetwijfeld (sorry Marcelle) met Amy Winehouse!

Ontspanning
Er is maar één plek waar ik echt kan ontspannen en dat is thuis. Ik ben iedere dag dankbaar dat die fijne plek er is waar ik helemaal mezelf kan zijn. Dat gun ik iedereen en zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet.

Eeuwig zonde
Al die gesloopte, prachtige oude gebouwen. Wat was Tilburg vroeger mooi. Daarmee wil ik niet zeggen dat alles vroeger mooier of beter was. Maar ik denk wel dat de sloophamer met teveel gemak gehanteerd is. Denk aan het oude gemeentehuis en de kerk van de Noordhoek bijvoorbeeld en al die bomen die gekapt zijn. Ik vind dat het grootste manco van Tilburg. Architectonisch gezien is het een allegaartje geworden. Te veel blokkendozen, te weinig groen en kleur. Het komt de uitstraling van de stad niet ten goede. Jammer!

Tilburg
Ik houd van Tilburg. Ik ben er geboren en getogen en heb er veel lief en leed meegemaakt. Er gebeurt ontzettend veel in Tilburg, zeker op cultureel gebied en de gedrevenheid, maar ook de bezieling op verschillende fronten is groot. Het is een dappere, eigenwijze stad die zijn mening laat horen, het heeft lef! Ik ben er trots op dat ik daar een steentje aan kan bijdragen.