Volledig scherm
Hélène Schneiders © Jan van Eijndhoven

De Stad Van... Hélène Schneiders

Ma 17 apr: In rubriek De Stad Van… schetst een Tilburger aan de hand van een aantal steekwoorden zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Hélène Schneiders, coördinator Met je hart Tilburg en onderneemster van Klein Café Van Horen Zeggen. 

Café
Misschien raar, maar dat is toch het café waar ik zelf 11 jaar geleden samen met mijn man met ondernemen begon. Inmiddels werk ik er wat minder vaak en sta ik veelal achter de schermen. Ik ga er graag mijn wijntje drinken of gewoon goed op stap tot in de late uurtjes, omdat daar ook al mijn vrienden komen.

Restaurant
Dat is heel moeilijk omdat ik geen restaurant tekort wil doen. Maar zeker ook omdat ik vanuit de stichting 'Met je hart', waarvoor ik me fulltime inzet, ze allemaal heel hard nodig heb. Inmiddels zijn er 50 restaurants hier in Tilburg die samen met ons een vuist maken tegen eenzaamheid. Zij vragen tijdens de campagne EET met je hart 1 euro extra op de tafelrekening. Zo kunnen wij als stichting waardevolle ontmoetingen creëren voor mensen die niet of weinig van huis komen vanwege emotionele, fysieke of financiële beperkingen.

Als ik toch een paar hoogvliegers moet noemen: Kok Verhoeven, Taste, Houtloods, Le Bistro en St. Sjaak staan wel altijd bovenaan mijn lijstje. Vanwege de gastvrije bediening en de toch net iets hogere kwaliteit van eten. Ga ik even snel iets eten, kom ik toch vaak uit bij Het Elfde Gebod voor de zalige saté, een frietje haal ik bij Corry (eetcafé Chi) en voor sushi zit ik vast aan Shinzo.

Snack
De goulash-bitterbal, van De Jong in veel horeca zaken te bestellen. Zalig!

Kunst
Natuurlijk de Biënnale Tilburg, die om de 2 jaar neerstrijkt in de Koepelhal. Prachtige kunst uit de van Loon Galeries. En dan in juni tot september de lustwarande. Sinds kort keert de lustwarande jaarlijks terug. Ik hou van wandelen in de bossen en in combinatie met kunst is dat wel zeer aangenaam. Er zijn daar altijd verrassende stukken te zien.

Natuur
Ik ben geboren in het Wandelbos, daarom ken ik het goed. Sinds kort wonen we aan de rand van de Moerenburg en onlangs ben ik daar gaan wandelen. Het is er echt een prachtig stuk natuurgebied voor. Maar vanwege mijn roots kies ik toch voor het Wandelbos: leuke speeltuin en een altijd leuke kinderboerderij. Vergeet de geitjes niet te aaien…. Memories!

Op de schop
Persoonlijk vind ik het Pieter Vredeplein een lelijk ongezellig en kil plein, gelukkig zijn ze er volop mee bezig om deze plek goed aan te laten sluiten bij de rest van de stad. Maar dan zal er nog veel moeten gebeuren.

Winkel 
Slagerij van Hest (Nieuwlandstraat), al vanaf dat ik in de binnenstad ben gaan wonen. Dat is al bijna 25 jaar, altijd gezellig bij onze Kees.

Beste herinnering
Toen ik 18 was zat ik om 20.30 uur steevast aan de bar bij de Boekanier voor de happy hours. Piramides bier werden besteld door mijn vrienden, ik dronk zelf vooral cola. Daar ontmoette ik mijn huidige man Alex. Nu is onze dochter 19 en werkt zij achter de bar van dit mooie en gezellige feestcafé.

Verdriet
Gelukkig kan ik deze vraag niet echt goed beantwoorden, ik heb iedereen van mijn directe familie nog om mij heen. En ik kom er steeds meer achter dat dat echt rijkdom is. Daarnaast weet ik zo geen plekken te noemen die mij verdrietig maken. Of misschien heb ik ze diep weggestopt en zegt iemand na het lezen van dit stuk: 'Helene man, tuurlijk wel… daar en daar.'

Borrelen met
Ik zou nog wel een avondje willen doorzakken met Zot Joke en Rooie Stien. In mijn jeugd moest ik altijd om ze lachen als ik ze in de stad zag lopen. Ook had ik er wel medelijden mee hoor. Maar nu ik deze mooie leeftijd heb zou ik ze graag mee uit eten nemen onder de vlag van 'Met je hart'. Ze laten voelen dat je samen niet alleen bent, ervoor zorgen dat ze niet in een isolement van eenzaamheid raken.

Ontspanning
 Ik hou enorm van Buddha Bar-muziek, yoga en alles wat met zen te maken heeft. Mijn dochters worden er gek van. Helaas ben ik te onrustig om er regelmatig naar te luisteren. Als ik echt naar lekkere muziek wil luisteren is het op Spotify met Elvis Crespo in de hoofdrol….. Zalig. Dan zou ik willen dat ik ook zo de merengue kon dansen… Helaas. Luisteren is ook fijn, haha.

Eeuwig zonde
Dat alle mooie karakteristieke gebouwen zijn weggevaagd. Er zijn te weinig historische gebouwen nu alles vlak en strak wordt neergezet. Kaal, vlak, strak en grijs! Jammer.

Tilburg
Grote bruisende stad, vol mooie evenementen!