Volledig scherm
Joris van Corven

De Stad Van... Joris van Corven

Zo 8 jan: In de rubriek De Stad Van… schetst een Tilburger aan de hand van een aantal steekwoorden zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Joris van Corven. Samen met broer Jaap de drijvende kracht achter De Visserij en De Burgerij. Die laatste zaak vierde recent het vijfjarig bestaan.

Café
Cafe Jacks in de Tuinstraat. Daar kom ik eigenlijk al zo’n 5 jaar. Vaste prik op donderdagavond, na mijn werk voor de wekelijkse oesterborrel bij De Burgerij. Thuiskomen bij Chiel met de speciaalbiertjes en uiteraard op z’n tijd aan het radje draaien.

Restaurant
De laatste jaren zijn er ontzettend veel leuke restaurants met vernieuwende concepten bijgekomen in Tilburg. Laatst heb ik erg genoten bij restaurant La Nonna op de kruising Willem II- en Tuinstraat. Je stapt binnen en dan zul je misschien denken 'waar heeft hij het over?' Maar als je gaat zitten ben je echt even in Italië. Niet zozeer vanwege het interieur, maar door de manier waarop de eigenaren je ontvangen én de pure smaken van alle gerechten op de kaart.

Snack
Surinaams, absoluut. De rotirol van Faja Lobi. Alleen het ophalen is al gezellig door Hans en Miriam.

Kunst
Het eerste wat me te binnen schiet is De Kruikenzeiker. Ik houd van carnaval en bij het zien van De Kruikenzeiker voor De Zoete Inval krijg ik altijd even dat carnavalsgevoel. Plus is het de plek waar de meeste selfies met vrienden van binnen en buiten Tilburg zijn genomen.

Natuur
Vroeger, de Oude Warande. Maar sinds we met De Visserij aan de Piushaven zitten, wandel ik de laatste tijd ook graag naar Moerenburg. Mooi om op 5 minuten van het centrum te genieten van het open landschap en dan via de mooie paden langs de Piushaven weer het centrum van Tilburg binnen te wandelen.

Op de schop
Het Koningsplein, alleen leuk voor de markt. Maar verder: jammerlijk saai. Hier zouden we als stad veel meer mee kunnen!

Winkel
Ken je Tien?! In de Nieuwlandstraat? Heb je een cadeautje nodig voor je vriendin? Aanrader! Het gevoel van thuiskomen, maar dan in de winkel van Jantien. Er hangt altijd een relaxte gezellige sfeer.

Beste herinnering
Ik heb bijna 10 jaar op Mallorca gewoond en gewerkt. Met de Tilburgse Kermis kwam ik ieder jaar een paar dagen terug. De momenten in deze feestweken, waar dan ook, vergeet ik nooit.

Verdriet
Ik ben niet zo vaak verdrietig. Ik ben een positief mens. Zolang het mijn vrienden, geliefden en familie goed gaat, zul je mij niet verdrietig zien. In het begin van De Burgerij hadden we een boel problemen, mede daardoor konden we onze binnentuin niet als terras gebruiken. Daar was en ben ik eerder ziek dan verdrietig van.

Borrelen met...
Ik ben van het nu. De mensen waarmee ik graag borrel zie ik gelukkig geregeld. Ik ben een echt gezelschapsmens. Maar als het kon zou ik wel eens met m’n opa’s een borrel drinken. Die zijn helaas overleden toen ik nog erg jong was.

Ontspanning
Sinds kort wonen mijn vriendin en ik samen op het Pieter Vreedeplein. Midden in het centrum en toch een oase van rust. Echt lekker thuis samen op de bank.

Eeuwig zonde
In de jaren ’60 zijn enorm veel karakteristieke panden verruild voor nieuwbouw. Zonde! De karakteristieke zie je nog in het Dwaalgebied. De Heuvelstraat, nog zo’n voorbeeld. Nul diversiteit. Ik zou zo graag zien dat mensen weer een reden hebben om te komen winkelen in Tilburg, de pure en echte ambachtszaken en eigengereide retail weer terug in het hart van Tilburg!

Tilburg
Tilburg is mijn stad. Ik hou van het dorpsgehalte dat Tilburg nog heeft. Ons kent ons. De typisch Brabantse gezelligheid. Maar ook de trots die we delen voor ‘onze stad’. Willem II, niet te vergeten. Toen ik niet meer in Nederland woonde, merkte ik dat ik een steeds trotsere Tilburger werd.