Volledig scherm
Mario de Kort

De Stad Van... Mario de Kort

Za 29 aug: In rubriek De Stad Van… schetst een Tilburger aan de hand van een aantal steekwoorden zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Mario de Kort. Operazanger, paradijsvogel en eigenaar van Wijnlokaal Leven onder de Katterug.

Café
Vroeger was ik het prototype van een kroegtijger. Brandpunt was een fantastische tent met een eigenwijze kastelein. Het Dorstige Hert en de Stapperij mogen er ook zijn. En 't Elfde Gebod is toch een icoon? En sinds kort Wijnlokaal Leven. Daar kom ik met regelmaat.

Restaurant
Ik hou van de Oosterse keuken en ben blij dat New Bali weer terug is. Wat kan John Lam koken zeg... Maar ook Jade mag er zijn, altijd goed! Op de Markt zit Faja Lobi, een heerlijk pittige betaalbare keuken.

Snack
Ik ben niet zo van de snacks. Maar een lekkere trendy toast van bijvoorbeeld New Yogurt als lunch kan ik wel waarderen.

Kunst
Allereerst muziek. Klassieke muziek. Ik ben nog erg actief als klassiek zanger. Met regelmaat treed ik op in Nederland onder meer op diverse open podia. Zo fijn, dat ik om de veertien dagen op zondag ook een Open Podium Leven Muziek organiseer.

Natuur
Achter Fontys, Prachtige bomen. En het Leijpark natuurlijk. Dit park is aangelegd tijdens de werkverschaffing in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tilburg heeft diverse stukken braakliggend land waarop vooralsnog niet gebouwd gaat worden. Maak daar maar spannend groen van met ‘burgerinitiatief’. In Goirle is dat ook gelukt.
Tilburg moet zich gaan onderscheiden als stad van de vergroening. Meer groen, op een wat kleinere schaal, respect voor de zittende ondernemers. Een stad die NIET accepteert dat de cityring een gelegaliseerde racebaan is. Een stad die NEE durft te zeggen tegen de overvloed van bonklawaai bij festiviteiten. Tilburg een lekkere trendy stad waar veel te lachen en te genieten valt, maar niet met teringherrie.

Winkel
We leven in een totaal andere tijd. Het kopen op internet heeft eigenlijk iedereen overvallen. Maar de consument wil erop uit, wil leisure, wil vermaakt worden. Dat beoogde winkelrondje, met Primark of iets dergelijks kan daaraan bijdragen. Maar weg met de eenheidsworst. En lok automobilisten naar de stad met LAGE parkeertarieven. Of gewoon een paar keer per maand gratis parkeren. Kijk dan maar wat er gebeurt. Dan komen de winkeltjes, klantjes enzo. Ook de omliggende horeca zal er wél bij varen.

Beste herinnering
Het sprookje genaamd Katholieke Kerk. Heeft veel goed gedaan in het Tilburgse enzovoort, maar ongelofelijk hoe snel het katholieke geloof is ‘leeggelopen’. Ik aanschouw het met een milde glimlach. De mens is deel van de natuur, de natuur is god, en wij dienen daar goddelijk mee om te gaan. Ieder mens is zijn eigen god en heeft zijn eigen verantwoording.

Verdriet
Tilburg probeert op drie plaatsen tegelijk erevoetbal te spelen. Met de Spoorzone, Piushaven en het centrum. Terwijl er maar één ‘erevoetbalclub is’, dé consument. Er komt gewoon te veel, daar is geen markt voor.
Er moet een logische verbinding tussen die drie gebieden worden gemaakt, waardoor gezamenlijk functioneren mogelijk is. Vanuit de Spoorzone en de onderdoorgang naar de Willem II-straat, dan de Katterug en een oversteek naar het meest centrale plein van Tilburg: hét Koningplein. En dan een doorsteek via Koopvaardijstraat naar de Piushaven. Juist op dat Koningsplein liggen formidabele mogelijkheden. Bijvoorbeeld een permanente muticulti dagmarkt, met volop groen en een veilig fietspad.

Borrelen met...
Burgemeester Nordanus en een paar hoge ambtenaren.

Ontspanning
Als ik vanuit mijn werkkamer op het mooie Paleis Raadhuis mag kijken en al die mensen in divers coloriet voorbij zie schuiven. Een klassiek muziekje op de achtergrond. En studeren doe ik graag; thans ben ik bezig aan de Winterreise van Schubert, een cyclus van 24 liederen. Die voer ik eind van het jaar uit als ik 73 word.

Eeuwig zonde
De amputatie van een arm van de Piushaven. Tilburg durf eens grote stappen te nemen! Breek dat kreng af of herwaardeer dat blok optisch, het moet een koud kunstje zijn voor architecten met fantasie. Overigens is het blok niet van de gemeente maar van beleggers. Die hebben er al vele jaren een dik rendement uitgehaald.

Tilburg
1 ) Nijver 2) Impulsief 3) Visie lange termijn niet duidelijk 4) Minderwaardigheidscomplex.
Het is zinnig ouder fotomateriaal te bestuderen en daar lering uit te trekken. Het zeker niet te laat voor Tilburg, juist nu liggen grote kansen. Met die anders dan andere stad, groener, leuker, logischer, auto-welkom, fietsers nog meer, leuke festiviteiten zonder overdreven gebonk enzovoort, enzovoort.