Volledig scherm
Maureen Prins

De Stad Van... Maureen Prins

Za 17 okt: In de rubriek De Stad Van… schetst een Tilburger aan de hand van een aantal steekwoorden zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Maureen Prins, filmmaker en eigenaar en oprichter van Solar Cinema.

Café
Bij café denk ik allereerst aan lekker bier op het terras. Vanaf dat ik de leeftijd om alcohol te mogen consumeren had, was ik vaste gast bij het Buitenbeentje. Daar kom ik nog steeds, vooral als ik afspreek met oude bekenden. Sinds vier jaar woon ik weer in Tilburg en in de afgelopen jaren heb ik de stad herontdekt. Burgemeester Jansen is inmiddels wel vaste ‘vergaderlocatie’. Aan de Piushaven, want daar organiseren we ieder jaar de Drijf In filmavonden en daarover moet veel vergaderd worden, met de nodige notities op een viltje.

Maar café is ook bijna synoniem voor koffie. Koffie drinken en vergaderen buiten de deur doe ik meestal bij Buutvrij. Niet te ver van het station en met een ambiance waar mijn Amsterdamse collega's zich ook thuis voelen.

Restaurant
Altijd moeilijk om een keuze te maken waar je je gasten mee naar toe neemt om goed en betaalbaar te eten in Tilburg. De fout om een Italiaanse mee te nemen naar Happy Italy, omdat er op maandagavond laat niets anders open is, maak je maar 1 keer.

Voor een groeiende stad met steeds meer toffe koffie tentjes en cafés is het met restaurantaanbod in Tilburg minder gesteld. Sarban daar heb ik het lekkerst gegeten in de afgelopen jaren en voor de beste afhaal ga ik naar By Tammy’s, het Moluks-Indisch Eethuis op de Kempenaarplaats.

Snack
Mijn favoriete snack die ik ook altijd aan al mijn ‘buiten-brabantse’ gasten voorschotel is het ‘pittige worstenbroodje’ van de bakker om de hoek: Theo Pastoor in de St. Josephstraat.

Kunst
De Maauwmuur natuurlijk. Dat beeld spreekt voor zich. De kromme lantaarnpaal op de Bredase weg die licht werpt op een heilige beeld. De Pont, het mooiste museum voor hedendaagse kunst van Nederland. En die prachtige Den Ophef, de mooie brug met idem naam, zo jammer dat het glazen lokaal boven aan de brug niet toegankelijk is. Daar zou ik zo graag een Pop Up Cinema avond organiseren!

Natuur
Rondje langs het kanaal in Jeruzalem, dan achter de hockeyvelden doorsteken naar het Leypark en als de hond nog niet genoeg heeft over de brug bij Moerenburg (oude Eindhovense weg) terug via Landschapspark Moerenburg. Het is zo heerlijk om binnen een paar honderd meter van je voordeur in de natuur te staan. Jammer genoeg overleed mijn hond een jaar geleden en maak ik dit rondje nu veel te weinig. Want in je eentje wandelen is toch minder leuk.

Op de schop
Al die eenheidsworst nieuwbouw. Ik hou van de ‘lelijkheid’ van Tilburg, de rare gebouwen combinaties naast en door elkaar. Maar de niet inspirerende blokkendozen die de afgelopen jaren omhoog rijzen.. heel saai! Het getuigt van weinig lef. Toch jammer, want de stad laten groeien is iets wat ik toejuich. En de social sofas, een prachtig idee en project, maar qua uitvoering en esthetiek wat mij betreft doorntjes in het oog.

Winkel
Ik kom sinds kort bij de winkel van de stadstuinderij in de Piushaven, waar je je eigen prei uit de grond mag steken. Of je bestelt je eten via Goei Eete van allerlei lokale boerderijen. En als ware snuffelaar tip ik Kringloop Tilburg. Voor te gekke spullen. Ook is dit een van mijn favoriete Pop Up Cinema locaties. Heerlijk film kijken op andermans bank. Ik probeer zo min mogelijk bij de grote winkelketens te winkelen, om uiteenlopende redenen. De Primark mag wat mij betreft weg blijven. Als ik shop dan doe ik dat het liefste bij de kleine ondernemers. Ik kom graag bij Mint & Mevrouw en Mijnheer van Hout en Re-issue. Voor mooie kleding, design en sneakers.

Beste herinnering
Dat zijn er zoveel. Shoegazing met een flesje chocomel in de hand bij Swinge Bij Dinge. Het Peerke Donders beeld beklimmen om een afrikaantje op zijn hoofd te planten. Mijn eerste concert: Björk in Noorderligt. Studeren in het prachtige Academie voor Beeldende Vorming gebouw aan de Cobbenhagenlaan. En natuurlijk het varen in de stille Piushaven afgelopen kerst, een kadootje van schipper John voor mij en mijn gezelschap van internationale vrienden.

Verdriet
Het niet meer dagelijks een nieuwe route wandelen door de stad en het buitengebied met mijn hond.

Borrelen met
Borrelen, koffie en/of thee drinken, het staat voor ontmoeting en praten met elkaar in een ontspannen sfeer. Ik zou eigenlijk wel willen borrelen met de nieuwkomers in de stad die binnenkort worden opgevangen in het zorgcomplex St. Jozefzorg. Om elkaar te leren kennen, te vertellen over de stad waarin ze terecht zijn gekomen. Ze welkom te heten. Laten we een welkomstborrel organiseren. En dan nodigen we meteen de bezorgde buurtbewoners uit. Een borrel met aansluitend een filmavond. Want film verbroedert en verruimt je blik op de wereld.

Ontspanning
Ik zou wederom gaan zeggen, wandelen met mijn hond.. Misschien tijd voor een nieuw exemplaar, en dan noem ik hem of haar Tillie.

Eeuwig zonde
Eeuwig zonde, dat is iets doen en er later heel veel spijt hebben. En heel veel spijt hebben, dat is pas eeuwig zonde.

Tilburg
Ik werk veel buiten de stad. Aan bijna iedereen moet ik uitleggen waarom ik in Tilburg woon en werk en bijvoorbeeld niet in Amsterdam. Mijn uitleg zijn ogenschijnlijk praktische redenen : ik woon groot, centraal, goedkoop en heb parkeerplaats voor de deur. En ja, werken kan en doe ik overal. Toch merk ik dat ik steeds vaker een liefdevol betoog over de stad houdt. Met trots draag ik met grote regelmaat een t-shirt met grote T op de borst.

Ik geloof heel erg in local = global. De lokale film evenementen die ik met Pop Up Cinema en Solar Cinema bedenk en uitvoer in Tilburg zijn een blauwdruk voor mijn grotere internationale projecten.

Ik reis de hele wereld over om overal nieuwe solar cinemas op te zetten en een van de eerste dingen die ik mijn buitenlandse partners leer is de slogan: Tilburg je bent er! De slogan is inmiddels vertaald in het Spaans, Duits, Frans, Engels en Arabisch. De uitleg van de slogan, daar begin ik meestal niet aan, want daar het ik geen antwoord op. Maar het is een bijzonder gevoel om onder de Chileense sterrenhemel, na het nuttigen van een paar flessen schrobbelèr, te roepen: ‘Tilburg, Estás Aquí!’