Volledig scherm
Rob van den Dobbelsteen

De Stad Van... Rob van den Dobbelsteen

Zo 12 juni: In de rubriek De Stad Van… schetst een Tilburger aan de hand van een aantal steekwoorden zijn of haar beeld van de stad. Vandaag masseur Rob van den Dobbelsteen, eigenaar van een massagepraktijk in de binnenstad.

Café
De twee absolute uitersten van elkaar. Square - helaas ten ziele - vanwege het te gekke interieur, fijne muziek, vrienden en de fijne mensen die daar werkzaam waren. Hopelijk komt een Square part two. En Weemoed, toevluchtsoord voor als ik klaar ben met mijn werk. Een heerlijk onbevooroordeelde kroeg om een sigaar te roken. En onder het genot van een goed biertje de wereldproblematiek en mogelijkheden van het leven te bespreken.

Restaurant
Eén restaurant benoemen is niet zo van toepassing. Ik heb zeker een autistisch inslag als het aankomt op mijn weekbesteding: buiten de deur eten. Bij de hieronder genoemde eetgelegenheden is de kaart overbodig, omdat ik daar mijn favorieten heb. Mijn top 3 loopt nogal uiteen! Faja Lobi - door velen waarschijnlijk niet gezien als restaurant - maar voor mij zeker één keer per week mijn toevluchtshaven. Hier geniet ik van Sayur tumis telor met nasi net voordat ik begin aan de zware arbeid als masseur. Bij Tammy, want ik ben gek op de Moluks-Indische keuken. Ik kan erg genieten van de saté die ze hier serveren. De Molukse inslag maakt het zeker bijzonder. En minder vaak, maar zeker een aanrader is Waanzinnig. Veel lokale producten die op een zeer eigen wijze worden bereid.

Snack
Dat blijft toch een stukje jeugdsentiment. Broodje Jantje! Zondig voedsel, maar na een avondje goed doorstappen voor mij de opkikker voor het slapen gaan.

Kunst
Een kunstuiting dan, niet in de zin van een gebouw, maar meer in de zin van de mensen. Wat ik een mooi initiatief vind is De Mus, elke laatste woensdag van de maand een avond vol muziek, kunst, voordracht en verrassing. Laatst hier aan deel mogen nemen en volop genoten van de mooie mensen en de bereidheid om met elkaar een topgevoel te creëren wat zijn weerga niet kent.

Natuur
De schôônste stad van ’t laand zit hem voor mij in de groene omgeving. Bij het hardlopen verras ik mijzelf altijd hoe snel je van het centrum in het groen zit met alle beauty die de natuur te bieden heeft. Neem alleen al de talrijke parken die Tilburg rijk is, met op nummer 1 het Kromhoutpark. Ik heb daar jaren gewoond en je kunt heerlijk op de mooie groenstrook van bamboe uitkijken.

Op de schop
Eehh moet er in Tilburg iets op de schop? Ok er is een plein waar meer aandacht naar toe zou mogen voor de ontwikkeling van de binnenstad. Doe iets nieuws en richt je niet alleen op de grote bedrijven zoals de Primark en Hudson’s bay. Ja, goed voor de werkgelegenheid maar het plein waar ik het over heb is volgens mij al vaak besproken! Het Koningsplein verdient zeker meer aandacht, als ik daar ‘s nachts over loop om naar huis te gaan, heeft het de uitstraling van een getto. Terwijl het bijvoorbeeld een stads/park/hart van Tilburg zou kunnen worden, een nieuwe 'Muzentuin' met concerten van pop tot classic. Een vaste markt voor groente etc. Een leuk 'Amsterdams Melkhuisje' in het midden en klaar. Maar wellicht ben ik iets simpel in die gedachte.

Winkel
Als ik al ga winkelen dan mijd ik zoveel mogelijk de grote ketens. Helaas kan dat niet altijd. Een favoriete winkel is Comme ça mannen, een van de laatste betaalbare kledingboetiek winkels in Tilburg. Voor andere zaken loop ik vaak even door het dwaalgebied om te kijken wat er daar bij de vele kleine zelfstandige winkels te vinden is. Voor mijn sigaren moment ga ik naar Havana sigarenspeciaalzaak. Die winkel is voor mij het mooie voorbeeld van met je hart ondernemen.

Beste herinnering
De Gin Gin ik heb hier mijn huidige liefde beter leren kennen, daarnaast is het voor mij een feest van herkenning met lekkere dansbare muziek. Ik denk nog vaak terug aan Vasquez en Variété, vele uren doorgebracht met daarna het dwalen door Tilburg na een avond stappen en ‘s nachts te voet weer terug richting het Zand, waar ik geboren en getogen ben.

Verdriet
Verdriet is voor mij zeker niet te koppelen aan Tilburg. Het verdriet wat ik ervaren heb in het leven staat los van deze prachtige stad. Elk stuk verdriet is voor mij een uiting van iets wat niet verwerkt is. Er is altijd wel een mooie positieve herinnering te creëren bij een stuk verdriet waardoor verdriet uiteindelijk wordt omgezet in mooie herinneringen.

Borrelen met
Johan Stekelenburg, voor mij dé burgemeester die Tilburg op de kaart heeft gezet. Tijdens zijn ambt heeft de stad mooie ontwikkelingen doorgemaakt. In politieke communicatie naar burgers toe nog geen andere burgemeester ervaren die zo dicht bij de burger stond dan deze man. Oprecht en open daar waar het moest! Niet boven maar naast………

Ontspanning
Ontspannen hahahaha tja, ik laat mij wekelijks masseren in mijn eigen massagepraktijk door mijn collega’s, waarna ik na de massage lekker doorga met ontspannen bij mijn buren van de CitySauna. Om het compleet te maken pak ik nog een laatste biertje bij De Weemoed.

Eeuwig zonde
Dat blijft voor mij de Cityring. Voor mij was de oude situatie veel toegankelijker. Een autoluwe heuvel en tweerichtingsverkeer. Door het creëren van de ring waan ik mij zelf regelmatig in het circuit van Zandvoort maar een stuk minder veilig!

Tilburg
Rust, groen, gemoedelijk, actief, onderschat. Een stad waar je je hart kunt verliezen als je bereid bent om door alle lelijkheid de werkelijke schoonheid te zien. Tilburg is voor mij een geweldige herkenning en zit gewoon in mij. Als ik je tegen het lijf loop op 1 van mijn dwaaltochten dan drinken we er.....proost chinchin!