Volledig scherm
Rona van der Heijden

De Stad Van... Rona van der Heijden

Za 2 aug: Elke zaterdag op Stadsgezicht de rubriek De Stad Van… Aan de hand van een aantal steekwoorden schetst een al dan niet bekende Tilburger zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Rona van der Heijden, bestuurslid van Stichting Roze Maandag.

Café
Vooral veel verschillende cafés voor verschillende gelegenheden. Polly is al jaren de stamkroeg tijdens carnaval en terrasmomenten. Een van de lekkerste bittergarnituren (altijd zonder kip). Kandinsky voor de betere bieren en gesprekken voor Corton geldt hetzelfde alleen dan met heerlijke wijnen.

Restaurant
Te Koop in Tilburg vind ik een enorme aanrader. Naast dat het voor ons echt in de achtertuin is, zijn de streekgebonden gerechten bijzonder smakelijk. Sarban blijft ook eten met beleving. Ik vind het nog steeds een gemis dat Sjieque haar deuren heeft moeten sluiten, daar heb ik meerdere keren heerlijk gegeten. De Burgerij is met de oesterborrel ook een vermelding waard.
Gelukkig zijn er ook leuke nieuwe lunchgelegenheden die een verrijking zijn, Cafe Nieuwland, Buutvrij en Bij Maud. Allemaal in het dwaalgebied.

Snack
De beste vette hap is toch ook weer te halen in mijn wijkje, bij Van Gool. Heerlijke zelfgemaakte kroketten.

Kunst
Ik heb niet heel veel met kunst en dat wat kunst wordt genoemd zie ik toch anders (draaiend huis bijvoorbeeld). Ik zou wel meer street-art in het centrum van Tilburg willen zien, meer kleur op die muren! Nu met de verbouwing van het pand van de ABN aan de Spoorlaan hebben een aantal jonge artiesten muurschilderingen op de houten schuttingen geplaatst. Los van het feit of je het mooi vindt of niet, het ziet er in ieder geval beter uit dan een kale muur. Genoeg kale muren in Tilburg om te vullen.

Natuur
In Moerenburg staan sinds de herinrichting naar landschapspark een aantal banken waar je heerlijk van een goede zonsondergang kan genieten. Leypark is altijd goed voor potje frisbee met een picknick. En fiets willekeurig aan elke kant de stad uit en je zit meteen in het groen, ideaal dus. Genoeg leuke routes om te hardlopen, bootcampen of wielrennen.

Op de schop
Niet zozeer een plek, maar een beslissing. Een eenrichting cityring waar nu al jaren aan wordt gewerkt, het wordt er niet beter op. Ontzettend onhandig, onlogisch en onpraktisch. Daarnaast is het Koningsplein een stukje treurig Tilburg.

Winkel
Zoete Zaken in de Tuinstraat! De lekkerste lemon cheesecake van Tilburg en omstreken.

Beste herinnering
Als import-Brabo moest ik in het begin even wennen aan de Tilburgse mentaliteit maar nu denk ik dat ik niet zo snel meer weg ga. Absolute hoogtepunt in de zomer is natuurlijk Roze Maandag. Als bestuurslid van de Stichting Roze Maandag bereiden we het hele jaar deze dag voor. Veel contact met het lokale bedrijfsleven, de gemeente en de horeca om alles goed af te stemmen. Het is een evenement voor iedereen. Roze Maandag is een groots Tilburgs feest waar insluiting centraal staat. Volgend jaar is de 25e editie en daar gaan extra veel leuke dingen gebeuren. Eerst even bijkomen van deze kermis en dan gaan we binnenkort weer in vergadering.

Verdriet
Verdrietig is wat overdreven maar ik vind het jammer dat er weinig restaurants zijn met een bovengemiddelde kwaliteit. De eetcultuur in Tilburg is wel aan het verschralen, er zijn teveel ‘all you can eat’ concepten in mijn optiek, maar blijkbaar is het iets wat bij Tilburg past.

Borrelen met
Goed borrelen is met de collegae van Roze Maandag, dat doen we dan ook na elke vergadering. Ik zou wel eens een gin-tonic willen drinken met Domien Verschuuren. Muziek, gin-tonic en een voorliefde voor KermisFM, ik zie raakvlakken.

Ontspanning
Ontspanning door inspanning, lekker de sportschool in om ervoor te zorgen dat die biertjes op het terras of in de kroeg niet zo gaan aanzetten. Daarnaast zo nu en dan naar het theater of de film, alles is dichtbij.

Eeuwig zonde
De slooplust van de jaren ’50. Tilburg mist een groot stuk charme wat Den Bosch en Breda wel hebben door hun mooie oude panden. Dit wordt overigens ruimschoots gecompenseerd door alle festiviteiten en evenementen die de gemeente voor de burgers organiseert.

Tilburg
Tilburg is na 8 jaar thuis geworden, verhuisd voor de liefde en verrast door de stad. Ik denk dat ik nog even blijf.