Volledig scherm
Stefan van Aarle. Foto BeeldWerkt

De Stad Van... Stefan van Aarle

Zo 26 apr: De rubriek De Stad Van… Aan de hand van een aantal steekwoorden schetst een al dan niet bekende Tilburger zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Stefan van Aarle (29), hij is sinds begin dit jaar kwartiermaker van het ondernemersfonds. Hij moet ervoor zorgen dat de Tilburgse binnenstad op een hoger plan wordt gebracht

Café
Ik ben voortdurend op zoek naar goede koffie. Mijn toppers in Tilburg zijn Lunchroom Nieuwland aan het Radiopleintje en Café Berlijn aan de Korvelseweg. Vergeet bij de laatste trouwens de heerlijke tosti niet. Gaat het om een biertje met vrienden dan is de Korte Heuvel het vaste adres. Specifieke tenten noem ik niet om nog anoniem door het leven te kunnen.

Restaurant
De diversiteit in restaurants en eetcafés maakt een stad spannend. Wat dat betreft heeft Tilburg het laatste jaar niet te klagen. Veel nieuwe namen duiken op. Tilburg profiteert waarschijnlijk van de studentenpopulatie: een interessante doelgroep voor de horeca. Van een avondje tafelen in de Burgerij tot een snelle hap bij de Italiaan, het is maar net waar ik die avond zin in heb.

Snack
Tradities zijn er om in ere te houden. Zondagavond 19:00 uur is het snackmoment van de week. Is het voetbal van de plaatselijke trots niet om aan te zien, dan is een ‘frietje Bels’ daar als noodoplossing.

Kunst
Eén van de krachten van Tilburg. Helaas bevinden de grote trekkers (De Pont en Het Textielmuseum) zich buiten de binnenstad. De komende jaren is het van groot belang om de binnenstad spannender te maken met openbare kunst. Veel steden zijn jaloers op de culturele rijkdom in Tilburg. Haal het uit de gebouwen en maak het zichtbaar.

Natuur
In Tilburg de Piushaven. Prachtig hoe onze natuurlijke haven eindelijk tot ontplooiing komt. Nu moet het nog bekend raken bij bezoekers van buiten de stad. Buiten Tilburg zijn de Oisterwijkse bossen en vennen bij ons populair. Hier ligt overigens een kans: al de bezoekers die verblijven op de recreatieparken verblijven ook graag een middag in de stad.

Op de schop
Er staan er meerdere op de nominatie maar met stip op één is dat het Koningsplein. Een stenen plein zonder aantrekkelijke wanden. Indien ik een droom tot uitvoer mag brengen dan is het Koningsplein de verbindende schakel met de Piushaven.

Winkel
Winkels moeten weer gaan verrassen. Het is daarom goed om te zien dat de trend van ‘blurring’ steeds meer zichtbaar is. Combineer sectoren zoals detailhandel, dienstverlening en horeca binnen één concept. We zien dat bijvoorbeeld bij boekhandel Gianotten, Mint in de Telefoonstraat en De Burgerij in de Noordstraat.

Beste herinnering
Ongetwijfeld de feestmomenten met Willem II op De Heuvel. Van het behalen van de Champions League tot de recente promotie naar de Eredivisie. Evenementen die in het geheugen zijn gegrift.

Verdriet
Veel te vaak stoor ik me aan Tilburgers die niet trots zijn op hun stad. We hebben inderdaad niet de historische pracht van ’s-Hertogenbosch maar we zijn wel een uiterst gezellige, traditierijke en bruisende stad. Marketing van onze stad begint bij de burgers en ondernemers.

Borrelen met
Ik heb een passie voor stedelijke ontwikkeling en de functie van retail in de stad. Een geweldige trendwatcher is Howard Saunders uit Groot-Brittannië. Fascinerend om die man te horen praten over de laatste retailtrends. Iets dichter bij huis ga ik voor Hans Mommaas, professor aan de Universiteit. Ik heb de eer gehad om bij hem te mogen afstuderen. Er is niemand die je een betere inkijk kan geven in de transitie van steden.

Ontspanning
In onze eigen stadstuin. Na een dag hard werken ontstressen met een hark.

Eeuwig zonde
In verschillende tijdsfases is in Tilburg te vaak de sloophamer gehanteerd. Veel historische gebouwen zijn daardoor verloren gegaan. Wat te denken van de stadspoort in de Stationsstraat. Komende vanuit het station is onze binnenstad onvoldoende zichtbaar. Gelukkig heeft de gemeenteraad onlangs het besluit genomen om een onderzoek te starten op welke wijze de entrees versterkt kunnen worden.

Tilburg
De stad om dromen te realiseren. Onze binnenstad is geen museum en dat schept kansen. We hebben de ruimte om te investeren en pionieren. Een proeftuin met een hoog stedelijke dynamiek waar veel steden jaloers op zijn. Jong, creatief en rijk aan evenementen. Maar ook een stad met een dorps karakter en een omvangrijk horeca aanbod. Bezoekers van buiten de stad zijn verrast over wat de stad te bieden heeft. Laten we die boodschap met elkaar uitdragen. Het glas is half vol!

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement