De Stad Van... Ton Wilthagen
Za 25 jan: Elke zaterdag op Stadsgezicht de rubriek De Stad Van… Aan de hand van een aantal steekwoorden schetst een al dan niet bekende Tilburger zijn of haar beeld van de stad. Vandaag Ton Wilthagen, overdag hoogleraar arbeidsmarkt bij Tilburg University, bij nacht Dj Hi-Tone.
Delen per e-mail
Café
Kandinsky. Geen originele keuze welllicht, maar de kwaliteit van de bieren en de bediening zijn ongeëvenaard. Een echt café. Het is er (om die reden) ook altijd druk. Mijn favoriet blijft de Rochefort Trappist 8 (10 mag ook maar handle with care). Als je er met buitenlandse studenten komt, willen ze nooit meer terug naar huis. En daartoe zijn ze dan trouwens ook niet meer in staat.
Restaurant
Sarban, het Afghaanse restaurant aan de Besterdring. De gerechten uit dit bijzondere land, met zijn tragische geschiedenis, worden gekenmerkt door eenvoud en (h)eerlijkheid. De jonge eigenaren schuiven graag even aan om over hun vaderland te vertellen. Dat leidt tot boeiende gesprekken. En knap dus ook dat een restaurant buiten het centrum zo goed draait, dat is in Tilburg een hele prestatie.
Snack
Ik heb niets met snacks. Ik ben blij met een stuk pure chocola met ten minste 70 procent cacao. Maar daar heb ik geen speciaal adres voor. En ik koop op de markt op het Koningsplein of bij Tilburg Sourdough graag een speciaal broodje, spelt, meergranen, zuurdesem enzovoort. Als ik dan nog wat rode grapefruits erbij aanschaf en groene thee, heb je aan mij geen kind.
Kunst
Muziek – geen twijfel mogelijk. Veel mensen weten intussen dat ik een fervente muziekliefhebber ben en graag zelf plaatjes draai als dj. Dus ik ben bij veel muzikale evenementen te vinden als het muziek is die mij aanspreekt. Vooral “dance” in al zijn vormen. Liefst een ondergrondssfeertje. Ik adviseerde stadgenoot en vriend Mark van Bergen bij zijn boek “Dutch dance” over de 25-jarige geschiedenis van dance in Nederland. En ik organiseer elke zomer een muzikale lounge-ochtend in het Wilhelminapark en doe mee met het Hapstap festival.
Natuur
Hier kies ik voor de (oude) Warande. Schitterend om zo’n sterrenbos bij de universiteit en in de stad te hebben. Achter de Warande gaat de stad intussen gewoon verder. Er lopen twee soorten eekhoorns rond, waarbij naar verluid één soort (volgens mij de roodharige) bestaat uit nazaten van de Amerikaanse eekhoorns die ooit uit het toenmalige dierenenpark zijn ontsnapt. Ik ga er vaak hardlopen, als het even kan natuurlijk ook tijdens de Warandeloop.
Op de schop
Inkopper. Het gebouw van het Werkbedrijf (de voormalige “soos”) aan de Besterdring. Het lelijkste gebouw van Nederland, schat ik in. De tegeltjes aan de buitenkant zou je nog niet eens voor niks onder de waterlinie in je zwembad willen. Het gebouw motiveert mij daarnaast om elke dag te werken aan een betere arbeidsmarkt waarop mensen zich soepeltjes kunnen bewegen en er geen “instanties” meer nodig zijn.
Winkel
Excentriek was en is Aad’s Platenzaak die lange tijd in de Telefoonstraat zat, nu Korvelseweg. Aad begroet zijn vaste klanten steevast met een welgemeend “Hey Mothafucker!” en heeft de meest bijzondere aanbiedingen. Als 'ie op een dag te weinig verkoopt, roept hij dat om in de winkel. Onder zijn klanten bevinden zich unieke exemplaren met moeilijk voorstelbare voorkeuren. En de prijs is altijd goed.
Beste herinnering
Ik ben opgegroeid in Tilburg-Zuid. Notabene geboren en tot mijn eerste jaar woonachtig geweest op de Broekhovenseweg, die nu nationaal bekend is dankzij Roy Donders. In Tilburg-Zuid was het heerlijk en veilig buitenspelen. Er was een straatvoetbaltoernooi aan de Generaal Smutslaan. De ballen voor dat toernooi werden beschikbaar gesteld door wijkagent Mutsaers. Makkelijk zat, want die pakte door het jaar heen onze ballen af als we op het gras langs de Ringbaan Zuid aan het voetballen waren.
Verdriet
Ik word verdrietig als ik langs de Voedselbank fiets. Ik waardeer de inzet en goede bedoelingen van de vrijwilligers enorm, maar ik kan en wil niet accepteren dat zoiets in Nederland, in Tilburg onvermijdelijk is. Als ik wethouder of burgemeester was, zou ik als doel stellen dat de Voedselbank binnen twee jaar weer overbodig zou zijn. Ik begrijp dat dat niet makkelijk en mogelijk onhaalbaar is, maar daarvoor zou ik alles uit de kast halen.
Borrelen met
Met Martinus Cobbenhagen (1893-1954). Dat is de oprichter van onze universiteit. Econoom en priester tegelijk. Met hem zou ik graag willen praten over verleden én toekomst van de universiteit. En ook over de spanning tussen rechtvaardigheid en efficiëntie, het algemene vraagstuk dat mij drijft. Ook hoogleraar Frans van der Ven (1907-1999) mag daarbij aanschuiven. Om te zorgen dat het niet al te zwaarwichtig wordt, vragen we muzikale begeleiding van Rockin’ Louis (overleden in 2011), eenmalig ooit begeleid door Wild Romance, de band van Herman Brood.
Ontspanning
Ontspanning is voor mij muziek en daarnaast veel sporten: hardlopen (zie boven, ook graag door Moerenburg), trainen in het Sportcentrum van de Universiteit (waar je o.a. rector Philip Eijlander, kunt tegenkomen), mountainbiken door de Drunense Duinen. En ik ben graag in de verwachtingsvolle en steeds meer zinderende Spoorzone, met zijn prachtige industriële omgeving. Ich bin ein Spoorzoon! Overigens vind ik werken aan arbeidsmarkt-innovaties ook ontspannend en inspirerend. Tsja.
Eeuwig zonde
Ik had graag willen dwalen in de Koningswei. Dat was voor mijn tijd. Smalle straatjes en het übervolkse karakter. Eeuwig jammer dat Tilburg niet meer zo’n wijk kent in het centrum. Bij een buurvrouw van mij hadden ze thuis een slagerij in die wijk en zij kan prachtige verhalen vertellen. Karakteristieke figuren. Moest die wijk echt weg? Ook terug mag: De Spoel. Die kan wat mij betreft reïncarneren, maar dan fast forward in Club Smederij in de Spoorzone.
Tilburg
Mijn associaties met Tilburg hebben allemaal te maken met werk. Tilburg, is net als Rotterdam, een werkstad, niet lullen maar poetsen. En Tilburg als stad moet keihard werken, want het is nog steeds een stad die te onbekend & onbemind is. Niet bij de Tilburgers zelf maar bij de buitenwereld. Tilburg krijgt niets voor niets en moet steeds waken voor degratiegevaar (associeer hier zelf). De laatste jaren maakt Tilburg steeds meer en beter werk van haar toekomst. Dan moet ze nog veel meer samen met Eindhoven gaan doen: sociale en technologische innovatie hand in hand!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Klein beetje carnaval in Tilburg: 't Opstoetje trekt door Ontdekstation 013
TILBURG - Voor een middag lang was het zaterdag toch nog even carnaval. Niet met een feestende massa en niet in de Tilburgse binnenstad, maar op de vloer van Ontdekstation 013 met een beperkt aantal aanwezigen. Onder de klanken van carnavalsmuziek werden opnames gemaakt van ‘t Opstoetje: een miniatuurversie van de grote optocht. -
Video
Tilburgse animator: zo ziet Trumps laatste werkdag eruit
TILBURG - Met de inauguratie van Biden als Amerikaanse president woensdag lijkt een goudmijn aan grappen op te drogen. De Tilburgse animator Maurice Baltissen en compagnon Thomas Loopstra delven nog snel een laatste klomp: ze brengen Trumps laatste werkdag in kaart. -
PREMIUMvideo
Als je Rutte, paspop of een knuffelbeer bent, kun je in Tilburg naar het terras: ‘We zijn nu al bijna een jaar dicht’
TILBURG - Rutte en Grapperhaus zitten wat ineengezakt op een terrasje aan het Piusplein, een terras verderop zitten er in de stoelen paspoppen. In Tilburg staan tientallen terrassen buiten voor een protestactie. In de omringende dorpen Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk bleef het stil. -
PREMIUM
Coronakraker van Tilburgse bodem: 'Da mag dus nie'
TILBURG - Het is een bloedeloos saaie tijd, maar misschien houden we er nog een 'coronakraker' aan over. De Tilburgse band Royal Beat maakte een cover van It Wasn't Me van Shaggy. Of op zijn Tilburgs: Da Mag Dus Nie. -
PREMIUM
Kogel door de kerk: Tilburgse cityring wordt rustiger
TILBURG - Met een ‘ja’ van de gemeenteraad is de kogel door de kerk. De snelheid op de cityring gaat van 50 naar 30 kilometer per uur en de zuidflank (Paleisring, Stadhuisplein en Schouwburgring) wordt autoluwer. De vraag is alleen nog hoe.
-
Spoorpark-kat Muis knuffelt graag met iedereen in zijn ‘achtertuin’
TILBURG - We kunnen allemaal wel wat extra liefde gebruiken in deze barre tijden. Daarom, voor de Tilburgse dierenliefhebbers, in het bijzonder degenen zonder huisdier: loop eens een rondje Spoorpark. Wie weet tref je Muis, de knuffelende Spoorpark-kat. -
PREMIUM
Waar de Zusters van Liefde sliepen, slapen straks Tilburgers. Althans, dat is het plan
TILBURG - Het monumentale Lidwinaklooster aan de Pelgrimsweg in wijk Armhoef moet na een herontwikkeling veertig á vijftig appartementen bevatten. De komende twee maanden worden de mogelijkheden onderzocht. -
PREMIUM
Ook voor makelaar is de Tilburgse woningmarkt gejaagd en chaotisch: ‘Wie waakt er over de koper?’
TILBURG - Over de chaos en hectiek, ‘de nieuwe luchtbel’ en de gigantische vraag naar seniorenwoningen. Dit is deel 2 van de serie Onbetaalbaar Wonen. Drie makelaars/taxateurs over het wel en wee op de Tilburgse woningmarkt. ‘Iedereen aast op dezelfde woning.’