Volledig scherm
De muurkrant wordt bij het Poppodium geplakt. Foto Jeroen de Jong/BeeldWerkt

De Tilburgse muurkrant duikt nog één keer op: een laatste 'aksie'

Woe 6 apr: 'Stadhuis bekent corruptie', 'Kantelberg koele killer', 'Wethouder wil hogerop', 'Foute Wouten', 'Eén Brokx ellende'.

door Bas Vermeer

Op het scherp van de snede opereerden de muurkranten-makers die van 1978 tot 1995 in Tilburg actief waren. In totaal verschenen er in die tijd 304 muurkranten. Na jaren van stilte was daar gisteravond exemplaar 305.

Bestonden de makers van vroeger uit mensen van divers progressief pluimage – KEN(ml), de SP, Rode Jeugd, PSP, anarchisten en allerlei actiegroepen – dit keer bracht het Regionaal Archief Tilburg (RAT) een muurkrant uit.

Aksie
"Van alle muurkranten die werden uitgebracht, zijn er 271 bewaard gebleven", vertelt Astrid de Beer van het Tilburgse archief. "De afgelopen maanden zijn die gedigitaliseerd. De teksten werden door vijf vrijwilligers helemaal overgetypt. Op onze website zijn de muurkranten voortaan te bekijken." Ze lacht: "Dan kun je voortaan op termen als 'kale kip' en 'aksie' zoeken."

Om het werk van de vrijwilligers te bekronen – en de digitalisering onder de aandacht te brengen – werden gisteravond drie nieuwe muurkranten in de stad aangebracht. Vandaag verschijnen er nog eens drie op het pand van het archief. Het gaat om een eenmalige 'aksie', waarvoor ook de plakkers van weleer even uit retraite kwamen.

Wonder
Het is überhaupt nog een wonder dat er zoveel kranten uit Tilburg bewaard zijn gebleven, aldus De Beer. "De kranten waren nooit bedoeld om te worden bewaard, ze werden door iedereen op straat gelezen en moesten bijvoorbeeld bewustwording bij de arbeider kweken of tot actie aansporen. Toentertijd zag iemand van het archief in dat ze veel over de tijdsgeest vertelden en werden de meeste kranten gelukkig bewaard."

De teloorgang van de Tilburgse muurkrant zette in na 1990. Het aantal gedrukte en geplakte kranten liep terug en de muurkrant verscheen niet langer elke twee weken. In 1995 verscheen de laatste Tilburgse muurkrant, in andere steden was de krant toen allang opgedoekt.

Ook het archief opereert in hun publicatie met scherpe koppen. Er staan hedendaagse onderwerpen in de schrijfstijl van destijds op. En ja, er is ook 'aksie'. De Beer: "We zijn als archief in het monumentale pand aan het Kazernehof gevestigd. Een deel van het pand is aan een projectontwikkelaar verkocht voor woningbouw. En daar zijn we het helemaal niet mee eens."