Volledig scherm
Albert Siebelink © Merel van Dooren

De vijf beste portretten van Humans of Tilburg (en er komt een fotoboek aan)

Do 16 mrt: Norse hoofden, karakterkoppen, lachebekjes, trieste maar ook kleurrijke portretten. Na twee jaar staan er zo'n 300 portretten van Tilburgers op de Facebook-pagina 'Humans of Tilburg'. De beste foto's en verhalen worden de komende maanden in een boek gebundeld.

door Bas Vermeer

Initiatiefnemers Merel van Dooren en Perry Pijnenburg leggen voor 'Humans' bijna dagelijks stadsbewoners op de gevoelige plaat vast. Merel schiet de foto's, Perry zorgt voor de teksten.

New York
Het project van de twintigers is gebaseerd op het razend populaire 'Humans of New York', een Facebook-pagina met meer dan 18 miljoen volgers. Ook zijn er al drie fotoboeken van uitgebracht. Bij 'Humans' worden de geportretteerden van een quote of verhaaltje voorzien.

Fotoboek
Nu krijgt ook de Tilburgse loot een eigen fotoboek. Samen met creatieve hotspot BANK15 wordt daar de komende maanden aan gewerkt. Op verzoek hieronder alvast een voorproefje. Merel en Perry
 kozen vijf favoriete portretten/verhalen uit.

Albert Siebelink (foto bovenaan)
,,Ik zag hem lopen, maar durfde eigenlijk niet te vragen of we hem op de foto mochten zetten. Via via is het er toch van gekomen, de ontmoeting was kort maar krachtig. Hij had toen net te horen gekregen dat hij ziek was. Op zijn sterfbed vroeg hij nog om deze foto. Dat was een eer." Uit het interview met Siebelink: ,,Ik geniet heel erg veel van vrienden, kinderen en familie."

Volledig scherm
Karin Bruers © Merel van Dooren

Cabaretière Karin Bruers
,,Dit is mijn nieuwe goeroe", schatert Merel. ,, Ik heb drie uur met haar om tafel gezeten, het interview luister ik nog wel eens terug. Ze is grappig en trekt zich niets van anderen aan."
Uit het interview met Bruers: ,, Dingen die energie zuipen. Vroeger leurde ik daar te lang mee aan. Nu stoot ik ze af. Gewoon zeggen dat je naar het toilet gaat en niet meer terugkomen."

Volledig scherm
Kledingmaker © Merel van Dooren

Kledingmaker
,,Deze man is geliefd in Tilburg. Hij vluchtte uit Syrië, als je hem dan over vrijheid hoort praten..."
Uit het interview: ,,Ik zie het verschil tussen twee overheden. Daar zit een overheid die burgers treitert en manipuleert en heeft geleid tot een bloederige burgeroorlog met honderdduizenden slachtoffers en miljoenen ontheemden. Deze overheid (de Nederlandse) is in dienst van het volk. Wij mopperen veel, maar onze problemen zijn relatief."

Volledig scherm
Madeleine © Merel van Dooren

Madeleine
,,Ze was bij café Berlijn aan het wachten. Het was een interview waar we met tranen in de ogen bij stonden."
Uit het interview: ,,Mijn zusje was een tijd geleden weggelopen. Ze is zo'n anderhalf jaar weggeweest. Op een gegeven moment duurt het zo lang, dat je tegen elkaar zegt 'hopelijk wordt ze morgen in de goot gevonden', dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent."

Volledig scherm
Moeder en dochter © Merel van Dooren

Moeder en dochter
,,Gemaakt tijdens Best Kept Secret, ze komen uit Amerika. Dan merk je ook meteen het verschil. Bij Humans of New York schiet de maker eerst een foto, daarna praten ze. Nederlanders zijn te nuchter, die willen eerst weten wie we zijn en waar we het voor gebruiken."
Uit het interview: ,,We hadden geen innige band toen ik jonger was, we lijken teveel op elkaar. Nu zitten we wel op hetzelfde level."

Opinie