Volledig scherm
© Maurice Baltissen

De wereld rond met 1000 T-shirts (2)

Di 7 mei: Tilburgers Maurice Baltissen en zijn broer Laurence vertrokken in februari op een bijzondere reis; met duizend zelfontworpen T-shirts in een rugzak en verder niets op weg van Portugal naar Japan. Op zoek naar inspiratie voor een kledinglijn zijn ze nu (bijna) drie maanden onderweg.

door Rik Goverde

De ene dag sliepen ze in Madrid bij een filmster, de volgende nacht in een kleine grensdorpje nabij Frankrijk overnachtten ze in een stapelbed van een daklozenopvang. En weer een nacht later kwamen ze terecht bij een voormalige bestuurder van de Franse spoorwegen. Verwoed treintjesverzamelaar, die hen twee treintickets naar Parijs gaf.

En nagenoeg overal, op 82 adressen inmiddels, gastheren en -vrouwen uit alle lagen van de bevolking, lieten de broers Maurice en Laurence Baltissen een T-shirt van Birthdaysuit achter als dank. Inmiddels hebben ze er 32 landen opzitten, die ze bereisden via lifts van 88 auto's. Ze hebben 55 euro op zak, die ze kregen omdat Maurice een gastcollege gaf in Riga, Letland. En ze gaven ruim 200 T-shirts weg, of verkochten die. (Er passen 200 T-shirts in een rugzak, een nieuwe lading kwam vanuit Nederland).

"Het is een ongelooflijke reis", vertelt Maurice via Skype. Hij en zijn broer zitten dinsdagochtend bij een paar studenten in Polen, en trekken straks verder naar de grens met de Oekraïne. "Daar waren we gisteren al, maar toen werden we teruggestuurd omdat we geen visum hadden. Maar dat blijk je helemaal niet nodig te hebben."

Even in het kort: Maurice Baltissen maakt de reis als voorbereiding op zijn afstuderen. Hij wil zijn T-shirts internationaal in zoveel mogelijk winkels krijgen en gaandeweg inspiratie opdoen voor het ontwerp van een kledinglijn. Broer Laurance legt de reis vast op camera.

Dat was het plan.

"Maar ik denk dat ik het meeste ontwerpen na de reis zal doen. Als je een lift krijgt van iemand is het niet echt aardig als je gaat zitten werken. Dan moet je toch wat babbelen."

Maar inspiratie zat: Baltissen denkt na over een boek met 182 panorama-foto's van evenzoveel slaapkamers waar ze overnachten. De slaapkamers van de wereld.

En tijdens het liften kijkt hij welke lettertypen op het kartonnen lift-bord het best werken. Hoe lang het duurt voor ze een lift krijgen, op welke afstand de letter het best leesbaar is. Aan het einde van de trip wil hij het perfecte Hitchhikers-font hebben ontworpen. "Gratis, voor lifters."

En toen in een van de Balkan-landen een kind van 6 jaar oud rond middernacht om eten kwam bedelen, besloot hij: een deel van het geld dat hij eventueel gaat verdienen met de verkoop van zijn T-shirts/kledinglijn, gaat naar een nog op te zetten foster-organisatie voor scholing voor wezen.

De hele reis wordt vastgelegd op film, met het monteren daarvan zijn ook behoorlijk wat tijd kwijt. Dus nee, ze vervelen zich niet.

Het mooiste moment tijdens de reis? Ze strandden in Zwitserland, in een klein dorpje. In een bar kregen ze een slaapplek aangeboden van een zwerver-achtig type, die behoorlijk dronken was. Een huis zonder water, zonder elektriciteit. Ze moesten hout hakken voor de haard. "Die man bleek een soort hippie, had als fotograaf over de hele wereld gereisd. Hij had de meest prachtige verhalen over de natuur, geloof. Hij haalde fotoboeken tevoorschijn die hij had gemaakt, geweldig mooi."

Het zijn die verhalen die de reis geweldig maken, tot nu toe. En de overtuiging dat ze liever slapen bij wat oudere mensen, dan bij studenten. Studenten 'zijn overal eigenlijk wel zo'n beetje hetzelfde: ze praten over bier, tieten, seks. Maar bij de oudere mensen zitten de verhalen'.

Oja, die T-shirts. Inmiddels zijn ze te koop in zeven verschillende landen en is er een beperkt distributienetwerkje vanuit Nederland aan het ontstaan, gerund door een thuisgebleven broer.

Nu gaan Maurice en Laurence naar de Oekraïne, en dan richting Turkije en het Midden-Oosten. Op naar de landen waar een visum voor nodig is, dan zal het reizen minder snel gaan dan tot op heden. "We wilden tot aan Japan komen, maar dat gaat wellicht niet lukken. Niet erg. We willen de hele wereld doen, en bij de volgende reis gaan we gewoon verder waar na deze reis gebleven zijn."