Volledig scherm
Het complex aan de Noordhoekring

'De Worst', wansmaak of aanwinst?

Woe 9 juli: Aan de Noordhoekring ontworstelt een nieuw appartementencomplex zich langzaam aan de steigers. Hier de vraag: verdient het de bijnaam 'De Worst'? Of is het qua uitstraling helemaal zo lelijk nog niet?

Inmiddels zit de fietsenzaak Van Rijsewijk Tweewielers op de begane grond, eind augustus worden de eerste appartementen opgeleverd. ​De bouw van 'de Worst' aan de Noordhoekring kent een lange en moeizame voorgeschiedenis.

Ontwikkelaar Bas van de Ven van STU Projects heeft miljoenen euro's gespendeerd aan het opkopen van een tiental panden aan de Noordhoekring om daar een grootschalig complex neer te zetten. Hij liep echter tegen de ene na de andere tegenwerking aan, waarna het plan keer op keer aangepast moest worden.
"Voor die lange worst heb ik alle vergunningen. Die kan voor volgend jaar bouwvak klaar zijn​​", sprak de getergde ontwikkelaar begin 2013.
En die omschrijving bleef hangen.

Massaliteit
Was het niet de monumentencommissie, dan was het wel de welstandscommissie en later de gemeenteraad die het plan torpedeerde.
De buurt voelde zich niet betrokken en liep te hoop tegen de massaliteit van het gebouw, tot de rechter toe. VVD-wethouder Joost Möller (inmiddels VVD-raadslid) kreeg het ondertussen zwaar te verduren in de gemeenteraad. Hem werd een gebrek aan communicatie en regie op het project verweten.

Winnaar
Grote winnaar lijkt de naastgelegen basisschool Den Elzen. Door twee kort op elkaar volgende beslissingen van de gemeente is ruim een miljoen euro gemeenschapsgeld in het project gestoken. Eerst voor een gymzaal (die ook als buitenschoolse opvang kan worden gebruikt) aan de achterkant van 'De Worst'.
Later voor extra speelruimte, waarvoor Van de Ven werd gecompenseerd voor het verlies van twee appartementen en 12 parkeerplaatsen.

Over het uiterlijk passeerden veel grapjes op social media de revue: 'eenheidsworst', 'worst case scenario'. Maar is - nu het complex zich prijsgeeft - die kritiek nog wel terecht?
Geef uw mening in de reacties onder deze blog of op Facebook.

Zaterdag een speciale productie over De Worst in het Brabants Dagblad

Oude situatie Noordhoekring


Grotere kaart weergeven

Volledig scherm
Het complex aan de Noordhoekring

Blogs