Volledig scherm
Foto Rik Goverde/BD

De zachte dood (en doorstart) van de T-Parade

Wo 26 juni: Een kort berichtje op Facebook vanochtend, om 7.54 uur: 'The event T-Parade was cancelled'. Over een stille trom gesproken: het ene jaar heeft Tilburg een groot zomercarnaval-evenement waar duizenden bezoekers op afkomen, een jaar later is daar een kort afzeg-berichtje op Facebook van over. Maar goed nieuws: de T-Parade bestaat nog, als platform.

door Rik Goverde

Natuurlijk, dat de T-Parade op losse schroeven kwam te staan was vorig jaar al bekend, toen het evenement achter het gemeentelijk subsidienet viste. Net als veel andere evenementen, overigens. Maar in december kwam er een hoopgevend bericht: na een oproep om een thema voor de 2013-editie aan te dragen, was voor de T-Parade 2013 gekozen voor het thema 'Verbindingen'.

Daarna werd het weer stil. Mensen die vorig jaar nog betrokken waren bij de organisatie, bijvoorbeeld voor het aanvragen van de vergunningen, vroegen zich begin dit jaar af: moeten we nog in actie komen? Het bleef stil. Tot april van dit jaar, toen de organisatie van de T-Parade bekend maakte 'in afgeslankte vorm' door te willen gaan. Afgeslankte vorm. Een kleinere parade, denk je dan, maar wel door het hart van de stad.

Na dat bericht werd het echter weer stilletjes.

Tot het Facebook-berichtje van vanochtend. We geven toe, we dachten: 'Verrek, de T-Parade, hoe zit het daar nou precies mee?' Het evenement stond tot vanmiddag nog aangekondigd op de VVV-agenda, overigens, maar daar is hij zojuist vanaf gehaald. Wat in stilte onder de radar vliegt, verdwijnt ook bij een nieuwsorganisatie wel eens van de schermen. Het was al langer duidelijk dat de parade vrijwel zeker niet door zou gaan, maar het definitieve 'nee' was er even doorheen geschoten.

Even gebeld met Paul van de Waterlaat, vorig jaar aangetrokken door de organisatie om (vrij succesvol) artistieke eenheid in de parade te krijgen. Hij lijkt een beetje op te kijken van het telefoontje: dat de grote parade dit jaar niet door zou gaan, was voor de organisatie al langer een vaststaand feit. Eind april bleek al dat er te weinig tijd (en geld) zou zijn.

Maar de stichting zit niet stil: de T-Parade blijft bestaan 'als platform' van waaruit evenementen als kleine parades en straatkunst worden ngeorganiseerd, samen met Art-Fact. Inmiddels wordt gewerkt aan een aantal kleinere evenementen; een daarvan is een buurtparade in (en door) de Reeshof, als onderdeel van de cultuurnacht. En, maar daar moet nog definitief 'ja' op worden gezegd: de T-Parade zou graag het afsluiten van de kermis (het ten grave dragen ervan, op de laatste zondagavond) mee vorm geven.

Op die manier wil de organisatie bouwen een een stevige basis. Zaaien, om later te kunnen oogsten. De oogst moet uiteindelijk toch weer leiden tot een grote parade om 'de diversiteit te vieren', door het centrum. In 2018 moet die er in elk geval weer zijn, als Brabant -wellicht- een jaar lang de culturele hoofdstad van Europa is.