Volledig scherm
Het definitieve ontwerp voor de passage

Definitief ontwerp: Roze Willem II passage of in Tricolores-kleuren (video)

Vrij 24 apr: De nieuwe Willem II-passage onder het spoor - voor voetgangers en fietsers - baadt met Roze Maandag in een roze schijnsel. Speelt Willem II dan is de passage in clubkleuren gehuld, het rood/wit/blauw flakkert pas op als de fietser er langs scheert. Of er stuitert een bal van licht op de passagewanden mee, die verder springt als de fietser die ‘aantikt’.

door Bas Vermeer

(Geen zin om te lezen? Filmpjes onderaan de blog)

Het zijn slechts voorbeelden, maar de mogelijkheden voor de passage die onder het spoor wordt aangelegd - en eind dit jaar in gebruik wordt genomen - zijn eindeloos.

De binnenkant van de passage bestaat namelijk uit een glazen ‘lichtdoorlatende’ bakstenen wand. Achter de wand schuilt een LED-paneel waardoor de stenen per stuk te verlichten zijn (zie afbeelding 2). Door speciale technieken kan het licht in de passage reageren op de gebruikers. En in de toekomst kan daar nog apparatuur voor geluid en geur aan toe worden gevoegd.

3D
„In veel steden zijn dit soort passages minder prettige plekken”, vertelt wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone) over het deze week door het college vastgestelde definitieve ontwerp. „De hoofdopgave was voor ons dat dit een passage moet worden waar de voorbijganger zich veilig voelt. Daarnaast passen de innovatieve technieken perfect bij het experimentele, vernieuwende van de Spoorzone.”

Experimenteel betekent niet dat zomaar alles kan en mag, het moet geen kermis vol verwarrende effecten worden. Of er een bal gaat stuiteren en óf het voorbijgaan van fietsers met lichteffecten wordt geïllustreerd, moet de komende tijd duidelijk worden.

In de Kennismakerij in de Spoorzone (praktisch naast de nieuwe passage) komt een hometrainer te staan. Daar kunnen Tilburgers met een 3D-bril op door een virtuele passage fietsen. Op die manier wil de gemeente van toekomstige gebruikers weten wat zij als prettig of juist onprettig ervaren. De uitkomsten worden meegenomen in de uiteindelijke keuzes voor het gebruik van licht.

Willem II-pad
Naast de passage werd ook het ontwerp van het nieuw aan te leggen Willem II-pad vastgesteld. Dat pad - van tijdelijke aard omdat de Spoorzone nog volop in ontwikkeling is - schiet straks door de fabriekshallen van weleer en koppelt de passage aan de Burgemeester Brokxlaan (zie foto 3). Vanuit de Kennismakerij is deze dagen al te zien hoe muren van de vroegere NS-werkplaats voor het pad worden opengewerkt.

Het middelste gebouw - gelegen aan ‘de muzentuin van de Spoorzone’ - wordt verwijderd. Aan weerszijden van het Willem II-pad komen verhuurbare ruimtes. Dat moet ook weer bijdragen aan de sociale veiligheid in het gebied. Mogelijk vestigt ook horeca zich aan dat deel van het fietspad. De passage gaat tijdens Festival Mundial voor het eerst open. Maar dan is die nog niet afgewerkt.

Kosten
De Willem II passage wordt volledig door de gemeente gefinancierd met behulp van subsidiebijdragen van Rijk en Provincie. Door de gemeenteraad is in februari 2013 een uitvoeringskrediet van 10,95 miljoen euro ter beschikking gesteld.​

Het is de verwachting dat de ruwbouw binnen de kostenraming van 8,2 miljoen wordt afgerond. De kosten voor afbouw van het ontwerp van de passage, de doorbraken in de gebouwen en om het totale traject vanaf de Spoorlaan tot aan de Burgemeester Brokxlaan te realiseren, passen binnen het beschikbare budget van 2,75 miljoen, aldus het college.​

Het ontwerp wordt op 18 mei besproken in de commissie vestigingsklimaat.

In beeld:

​Tricolores-passage:

Materiaal van de wanden:

3D-test:Voetbal-thema:

:

Volledig scherm
Test van het materiaal waar de wanden van de passage uit bestaan
Volledig scherm
De verbinding - dwars door de gebouwen - naar de Burgemeester Brokxlaan