Volledig scherm
De Stadscamping © Arnold Verplancke

'Dit kan de doodsteek van de Stadscamping zijn'

Zo 6 nov: De Stadscamping verkeert in zwaar weer: het voormalige Van Gend&Loos terrein (VG&L-terrein) wordt herontwikkeld tot stadspark en gaat daarom in 2017 een jaar ‘op slot’.

door Bas Vermeer

Om die reden kan de camping er haar kampement niet opslaan tijdens Roadburn, Mundial, Woo Hah! en de Buurtcamping. Dat zijn de evenementencampings die samen de inkomstenbron vormen van de vrijwilligersorganisatie.

Bij de Stadscamping was het de verwachting dat het stadspark gefaseerd zou worden ontwikkeld en er zo toch plaats overbleef voor de camping. Begin oktober bleek dat niet het geval te zijn.

Alternatieven
Naar alternatieve locaties wordt gezocht, vertelt Brigitte Blanken van de Stadscamping. „We hadden het terrein van Longa op het oog, maar kregen daar vanmorgen te horen dat het geen optie is. De wethouder is nu ook een oplossing aan het zoeken.” Inmiddels hebben D66, Groenlinks en de SP aan het college vragen gesteld over de kwestie.

Het wegvallen van het terrein komt juist op het moment dat de Stadscamping een solide basis heeft gevonden. In 2014 begon de camping met de organisatie van festivalcampings voor Festival Mundial en Incubate, een jaar later kwamen daar campings voor Roadburn en Woo Hah! bij. De camping - die wordt gerund door tachtig vrijwilligers - trok tijdens Roadburn dit jaar 750 (veelal buitenlandse) bezoekers. Tijdens Woo Hah kampeerden er 1000 gasten in het stadshart.

Doodsteek?
„Dit kan de doodsteek van de stadscamping zijn”, vertelt Blanken. „Roadburn koos er dit jaar voor om ons de officiële festivalcamping te maken. De voorverkoop van dat festival is begonnen, maar wij hebben geen locatie voor de camping. We zijn bang dat ze nu weer de Beekse Bergen als festivalcamping aanwijzen.”

Het gaat alleen om 2017 benadrukt Blanken. „We zijn één van de acht kwartiermakers van het stadspark. De camping blijft, alleen dit jaar staan we voor een heel vervelend probleem.”

De gemeente laat weten dat er naar een oplossing wordt gezocht. Eventueel op een andere locatie.