Doloris.
Volledig scherm
Doloris. © Doloris

'Doloris', Tilburgs doolhof en rooftopbar onthullen naam (én een gave trailer)

Vrij 7 sept: Doloris. Onder die naam gaan het kunstzinnige doolhof én rooftopbar over negen maanden open in Tilburg. De naam werd vanmiddag vrijgegeven, samen met een mooie trailer. 

De trailer werd opgenomen in het voormalige postkantoor waar het doolhof en rooftopbar worden opgebouwd. Er is nog niets te zien van het reusachtige doolhof zelf (de invulling blijft strikt geheim), maar de trailer schetst alvast de sfeer. 

De goederenlift waar de 'hoofdpersoon' in stapt, wordt straks ook echt gebruikt om naar het doolhof en de bar te gaan.

(Verhaal loopt onder de trailer door)

Het kunstzinnige/surrealistische labyrint opent halverwege volgend jaar de deuren in het postkantoor aan de Spoorlaan. Het telt straks 2200 vierkante meter aan kunst en 40 'ervaringskamers'.

Samen met de immense rooftopbar (400 vierkante meter terras) moet het doolhof een bezienswaardigheid worden waar internationale bezoekers voor naar Tilburg komen. 'Het wordt een unieke walk-through experience, die je al klimmend en kruipend kunt verkennen', aldus de bouwers.

Nieuwe naam

Uit de trailer: de goederenlift in.
Volledig scherm
Uit de trailer: de goederenlift in. © Doloris

De voorbereiding om het doolhof naar Tilburg te halen, loopt al jaren. Een soortgelijk doolhof was van 2010 tot 2014 te bezoeken in Berlijn. Daar trok het doolhof - genaamd Peristal Singum - meer dan 40.000 bezoekers. 

Een totaal ander doolhof in een nieuwe stad vraagt om een andere naam. ,,We wilden een naam die voor mensen nog geen betekenis heeft", zegt Matthijs Verhagen van Qanvas, het culturele bureau dat het doolhof naar de stad haalt. ,,Zodat we er zelf een lading aan kunnen geven. In Doloris is ook het dolen verwerkt."

Negen maanden

De bouw is in volle gang. Onder leiding van bedenker Tim Henrik Schneider wordt er op dit moment met een team van vijf Duitse kunstenaars en vijftien Nederlandse kunstenaars aan de installatie gebouwd. 

De ruwbouw bestaat uit een geraamte waar de installatie de komende tijd laag na laag, kamer na kamer wordt opgebouwd. Het team verwacht nog negen maanden nodig te hebben om de installatie te realiseren.

Na de opening blijven het doolhof en rooftopbar - Doloris dus - nog minimaal tien jaar open. 

Blogs