Door de winkel mountainbiken mag: Decathlon in Tilburg klaar voor opening

Di 7 nov: Een medewerkster van de kersverse sportwinkel Decathlon aan het Pieter Vreedeplein crosst op een mountainbike door de winkel. De gladde vloeren en open ruimtes zijn er ideaal voor. 

door Bas Vermeer

Iets verderop vliegt ze over een obstakelbaantje. Op andere plekken in de gigantische sportwinkel kunnen bezoekers op de tafeltennistafel spelen, een kleine klimwand uitproberen, op boksballen inslaan of op een slackline balanceren. 

,,En dan hebben we nog gratis douches en kluisjes voor mensen die vanaf hier willen gaan sporten", zegt winkeldirectrice Sharon Martens (27). ,,Als iemand een stukje wil hardlopen in de binnenstad  bijvoorbeeld." Bij de sportwinkel staat interactie centraal, vertelt ze. ,,Bijna alles kan uitgeprobeerd worden."  

Volledig scherm
Testbaan voor mountainbikes in de Decathlon. © Jan van Eijndhoven

Nieuwkomer

Woensdag om 12 uur gaat de nieuwe winkelgigant open. Het is de dertiende winkel van Decathlon in Nederland en de derde grote publiekstrekker van de Tilburgse binnenstad. Niet zo groot als de (nog te openen) Primark of de Hudson's Bay, maar de winkel op de eerste verdieping van het Pieter Vreedeplein is goed voor zo'n 2400 vierkante meter winkeloppervlak. 

Waar eens het zwembad en de sauna's van het Achmea Health Center stonden, staan nu de sportspullen. De complete eerste verdieping  kwam na het vertrek van Achmea in 2014 leeg te staan. In juli begon de verbouwing voor de komst van Decathlon. 

,,Ik heb er grijze haren van", klinkt het. Maar Martens lacht erbij. ,,De stellages bleken te groot, dus die moesten door het raam op de eerste verdieping naar binnen. We zijn drie weken bezig geweest met het inruimen." 

De medewerkers moesten 100.000 verschillende spullen voor 73 sporten een plekje geven. Van biljartkeu's, klimschoenen tot skihelmen. Er zijn afdelingen met balletspullen, vishengels en padel-rackets.  

'Toplocatie'

De Franse keten heeft al grote flagshipstores in Best en Breda. ,,We zitten hier precies in de binnenstad, in Breda en Best niet", zegt Martens. ,,En er gebeurt in Tilburg enorm veel, kijk maar naar de Hudson's Bay en Primark." Daarnaast telt de stad héél veel sporters, klinkt het, alleen al 43.000 bij de lokale verenigingen. ,,Dan heb je de hardlopers en yoga-beoefenaars nog niet meegerekend." 

Het is de allereerste Decathlon waar alleen gepind kan worden. De kassa's zijn stuk voor stuk zelfbediening. ,,Dat bespaart veel tijd, ons personeel (38 full- en parttimers - BV.) kan zich daardoor met andere zaken bezighouden, zoals sportdemonstraties. We hebben ook een gemeenschappelijke ruimte aangelegd. Daar zitten onze medewerkers, maar mogen Tilburgers ook flexwerken of een kopje koffie drinken."