Volledig scherm
De verzwakte zwaan zondag. Foto Dianne de Kok

Droefenis aan de Piushaven: 'moeder of vader' zwaan gestorven

Di 4 okt: De haven is sinds zondag iets leger. Eén van de ouders van het eerste zwanennest van de Piushaven is gestorven.

door Bas Vermeer

Het dier werd zondag verzwakt op de oever aangetroffen en per dierenambulance naar de dierenkliniek in Waalwijk overgebracht. De doodsoorzaak is onbekend, laat de kliniek weten, 'maar het dier was zodanig verzwakt en aan het lijden dat we het in hebben laten slapen'.

Het gaat om 'pa of ma': er zit geen verschil in verenkleed tussen het mannetje en vrouwtje, dus dat valt moeilijk te zeggen.

Zwanennest
De zwanen streken samen met drie jonkies in de herfst van 2015 in de haven neer. Nadat het nageslacht het ruime sop koos, bouwden vader en moeder afgelopen voorjaar een nieuw nest. Van de zes eieren die ze daar legden, kwamen er vijf uit. "Naar mijn weten was dat het eerste zwanennest van de haven", aldus schipper John la Haye, die al 36 in het gebied woont.

De dieren trokken veel bekijks, groeiden een beetje uit tot de zomerse icoontjes van de haven.

Overvoeren
Het blijft gissen naar de doodsoorzaak. Maar, vindt La Haye, het zou goed zijn als mensen stoppen met het overvoeren van de vogels in het gebied. "Weet je, ik wil niet betuttelend klinken en natuurlijk is het leuk en koddig om die beesten te voeren, maar het is slecht voor ze. Toen de zwanen uit het ei kropen werden er bijna hele broden op het nest gelegd."

Hij wijst er op dat de zwanen al over heel veel voedsel beschikken. Ze eten bijvoorbeeld waterpest en daar stikt het van in de haven. Overigens wijst de Vogelbescherming er eveneens op: 'te veel brood is ongezond én het bijvoeren is onnodig. Voer ze liever doperwten, boerenkool of granen.'

Afijn, het was zo'n mooi schouwspel in de haven: pa en ma zwaan met vijf jongen in het kielzog.
De zes overgebleven zwanen zitten nog steeds in het gebied. Na de winter jaagt 'pa of ma' het kroost de haven uit.

Volledig scherm
De zwanen. Recente foto van Freddie de Roeck