Volledig scherm
Het pand waar vroeger MannaertsAppels was gevestigd, het advocatenkantoor verhuisde naar de Spoorlaan. Foto John Schouten/PVE

Dwaalgebied: 'Schitterend rijksmonument' wordt hostel

Ma 11 jan: Het bankgebouw uit 1903 in Art Nouveau-stijl aan de Stationsstraat 41 wordt omgevormd tot hostel. Zo luidt het plan van twee Tilburgers die inmiddels een omgevingsvergunning hebben aangevraagd.

door Bas Vermeer

Het is vooralsnog een plan, maar Marion Leijtens (33) en partner Koen Molkenboer (35) hebben er ‘het volste vertrouwen in’. In het rijksmonument - waar voorheen MannaertsAppels Advocaten was gevestigd - willen ze een hostel met 60 bedden beginnen.

Naast een tienpersoonskamer zijn er straks ook enkele tweepersoonskamers en alles daartussenin. „Je kunt straks een bed huren met gedeelde voorzieningen, maar ook een privékamer”, vertelt Leijtens. „De één vindt het niet erg om sanitair te delen, de ander wil wat meer privacy.”

'Schitterend'
De twee - geboren en getogen Tilburgers - mikken met het hostel niet alleen op jongeren. „Ik heb 4,5 jaar bij het Jorplace Beach Hostel in Scheveningen gewerkt”, vertelt Leijtens. „Eerst als locatiemanager, later als bedrijfsleider. Ervaring leert dat er van alles op afkomt. Van jongeren en expats die een tijdelijk onderkomen nodig hebben tot aan studenten en festivalgangers. Tilburg heeft steeds meer te bieden, dan mag een hostel niet ontbreken. In Breda en Haarlem zijn wel hostels, terwijl die plaatsen kleiner zijn.”

De twee noemen het pand ‘absoluut schitterend’. „We hebben verschillende panden bezocht, maar je moet er een bepaald gevoel bij hebben. Er zitten parkeerplaatsen en een lift bij, die zijn niet per se nodig voor bezoekers, maar spelen wel mee in de keuze. Daarnaast ligt het op twee minuten van het station én in het dwaalgebied. Een briljante locatie.”

Pogingen
Er werd meerdere malen gepoogd om een jongerenhotel in Tilburg uit de grond te stampen. Het is voor het eerst dat een plan voor een hostel in een dermate vergevorderd stadium verkeert.

In 2004 zag de Bonheur Horecagroep er vanaf om een hostel in het Veemarktkwartier te beginnen. Het bleek ‘exploitatietechnisch niet haalbaar om in het dure centrum in een nieuw gebouw een budgethotel te starten’. En in 2009 stelde het CDA voor om alsnog zo’n hostel op te zetten in het Veemarktkwartier. Hoewel de meeste fracties wel dachten dat er behoefte aan was, zagen ze niks in het plan om het met subsidiegeld te financieren. ‘Laat een echte ondernemer het maar oppikken’.

In september stapten twee twintigers naar voren met een plan om een hostel op te zetten, maar zij hebben nog geen locatie. „We wisten dat er nog een plan was”, reageert Marc de Roover. „Maar dat is voor ons geen reden om te stoppen.”

Zomer?
De initiatiefnemers aan de Stationsstraat zijn al 1,5 jaar bezig met het opstellen van het plan voor een Tilburgs hostel. De droom was er al jaren, vertelt Leijtens. „We willen liever nog vandaag dan morgen het hostel openen, maar zijn - ook omdat het een rijksmonument is - aan regels gebonden.” De opening volgt ‘zo snel mogelijk’, maar ze weten niet of opening nog voor of tijdens de zomer een haalbare kaart is.

Volledig scherm
Stationsstraat 41 met torentje.