Volledig scherm
Jacqueline (midden), opvolger Rosa (links) en haar man. © Appelsien

Een afscheid bij Appelsien: 'Gemeente, heb ook oog voor het dwaalgebied'

Do 17 mei: Ze is hartelijk, neemt nooit een blad voor de mond, krachtige persoonlijkheid. In het dwaalgebied zien ze het vertrek van Jacqueline Hurkmans (56) van groente- en fruitwinkel Appelsien met lede ogen aan. ,,Het is mooi geweest, mijn opvolger is er klaar voor", zegt ze. 

door Bas Vermeer

Hurkmans stond bijna negen jaar aan het roer van Appelsien, de laatste groente- en fruitwinkel van de binnenstad. ,,Zo'n keuze om te stoppen is altijd moeilijk", vertelt ze. ,,Maar het voornemen blijft opborrelen. Ik word er niet jonger op en het is goed zo." 

Opvolger

Ze stopt ook omdat opvolger Rosa van Liere in de coulissen staat te trappelen. Van Liere is al bijna acht jaar haar rechterhand. ,,Rosa heeft er al langer zin in. Ze gaat het samen met haar man doen, die verdeling van werk heb je ook wel nodig."

Want let wel: een winkel runnen als kleine zelfstandige is zwaar werk. Maaltijden thuisbezorgen, bevoorrading, 'gedoe met de gemeente'. ,,De gemeente werkt kleine zelfstandigen eerder tegen, dan dat ze meewerken. Dat heb ik zelf ook ervaren hoor. Voorbeelden? Denk aan de precario - en reclamebelasting. Zet een bordje op straat en je moet er 50 euro voor betalen."

Quote

Ik vind dat de gemeente de binnenstad uit elkaar trekt

Jacqueline Hurkmans

Ze vindt dat de kleine ondernemers in het dwaalgebied juist subsidie zouden moeten krijgen. Omdat ze het gebied maken tot wat het is. ,,Bij de gemeente vinden ze het dwaalgebied allemaal zo leuk, pronken ze er mee, maar eigenlijk is er vrij weinig aandacht voor."

Hoe dat zo? Appelsien betaalt allerlei belastingen, maar alle leuke activiteiten worden aan de andere kant van de stad georganiseerd, vindt ze. ,,Er is weinig aandacht voor het centrum en dan vooral het dwaalgebied. 
Ik vind dat de gemeente de binnenstad uit elkaar trekt. De Piushaven, de Spoorzone, ik ben het er wel mee eens dat die gebieden opgeknapt moeten worden, maar heb ook oog voor wat er al is. Pak de leegstand hier aan."

Ze kent de binnenstad op haar duimpje. 
Eerder zat ze met een Bloemenstijl Rietveld in de Heuvelpoort. In 1991 werd de zaak voortgezet aan de Nieuwlandstraat, ver voor het dwaalgebied tot bloei kwam. In 2002 stopte ze om aan de kunstacademie te gaan schilderen. Ze werkte in de bediening bij café Langeboom, maar ook een tijdje in de zorg en als styliste. ,,En nu ga ik maar eens de binnenstad uit."

Wat ze gaat doen? Ze weet het nog niet. Het komt vanzelf op haar pad. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement