Volledig scherm
Sigarenspeciaalzaak Havana

Een eeuw aan het Piusplein: speciaalzaak Havana viert verjaardag

Woe 23 dec: De bakker, slager en drogist ruimden het veld voor cafés. Maar de tijd lijkt geen vat te krijgen op sigarenspeciaalzaak Havana aan het Piusplein. Rond deze jaarwisseling bestaat de winkel een eeuw.

door Bas Vermeer

Daarmee is het een van de oudgedienden van de stad. Zeker, er zijn bedrijven ouder: slagerij LeJeune bestaat bijvoorbeeld 137 jaar. En het oudste geboorterecht heeft De Postelse Hoeve, die al rond 1825 als herberg moet zijn gaan functioneren. Maar toch: „Sommige klanten komen hier al bijna 100 jaar”, glimlacht de huidige eigenaresse Mariska van Outheusden (42). „Die zagen nog hoe ik hier in de box stond.”

Familie
Jarenlang grensde de woonkamer aan de winkel. De drie kinderen - waaronder Mariska - van Ria van Outheusden stonden ieder in de box tussen de winkelschuifdeuren. Wassen, strijken en eten koken moest altijd ‘even tussendoor'.

Anna Hoendervangers zette de winkel een eeuw geleden op poten, vervolgens ging die over op zoon Henricus Hendrikson. Hij droeg het op zijn beurt weer over aan zoon Jac Hendrikson, de echtgenoot van Ria. „Ik ben geen regelrechte afstammeling van Anna, maar de winkel zit eigenlijk nog wel in de familie”, vertelt Mariska, zelf op en top Tilburgse. „Zo werken de kinderen van mijn broers hier nog, op de zaterdagen en zondagen bijvoorbeeld.”

Overleven
Als een van de zeer weinige heeft de winkel de vele veranderingen van de laatste decennia overleefd. De twintig sigarettenwinkels die vroeger in de directe omgeving van het Piusplein gevestigd waren sneuvelden, terwijl Havana het nog steeds volhoudt.

„De locatie speelt mee, we zitten hier op een goede plek”, vertelt Mariska. „Alles komt langs. Veel passanten uit de stad maar ook vaste klanten die uit Goirle en Gilze komen. Daar hebben ze dit soort winkels niet meer.” Waar anders kunnen de mensen kiezen uit 120 soorten pijptabak? Of uit zoveel sigaren uit binnen- en buitenland?

Bolknaak
Op de vroege woensdagochtend loopt de een na de ander de zaak binnen. Er komt verrassend veel volk over de vloer. Voor een aansteker, een E-sigaret. „Ik zoek een bolknaak, vur mènne baas”, klinkt het. De eigenaresse schat het aantal bezoekers tijdens een maandag op de 200, op zaterdag gemiddeld zo’n 500.

Natuurlijk, de tijden zijn moeilijk, zegt ze. „Kijk naar wat er nu gebeurt bij V&D. Maar wij maken hier ook een praatje met de klanten, kennen de vaste bezoekers. Ook daar komen de mensen voor terug.” Kan Havana nog 50 jaar door? Ze lacht: „Dan ben ik 92.” Zelf heeft ze geen kinderen: „Maar wie weten nemen de neefjes en nichtjes het op den duur over.”

Volledig scherm
Mariska van Outheusden

Blogs