Volledig scherm
De eerste spade van het Spoorpark de grond in. © Eric Steur

Eerste spade de grond in: Spoorpark eind volgend jaar open voor publiek (met stadscamping en restaurant T-Huis)

Za 11 nov: Na twee jaar plannen maken, voorbereidingen treffen en concepten schrijven is het zover: de aanleg van het Spoorpark aan de Hart van Brabantlaan is gestart. Vandaag ging de eerste spade de grond in. 

door Bas Vermeer

Het voormalige Van Gend & Loos-terrein (10 hectare) wordt van glooiende hellingen, een beekje en nieuwe beplanting voorzien. In het hart ligt een evenemententerrein, maar er is ook plaats voor de stadscamping, kiosk, kunst, een 'kleine' woontoren en horecagelegenheid T-Huis. 

Droom

,,Onze droom wordt gerealiseerd", spraken de kartrekkers van het Spoorpark op zaterdagmiddag. Jonge scoutingleden staken de eerste spade in de grond: het clubgebouw van de scouts - van scouting Esjeeka - staat straks in het park.

,,We zijn buitengewoon trots", zegt Johan Dunnewijk van de Stichting Spoorpark. ,,Dat we dit met alle partijen in twee jaar tijd voor elkaar hebben gekregen. Er is veel werk verzet, ontiegelijk veel werk." Het Spoorpark kreeg vorm vanuit de inwoners van de stad, de politiek bemoeide zich nauwelijks met de invulling. 

82 ideeën

Voor het Spoorpark werden 82 ideeën ingediend door Tilburgers, daaruit werden acht kwartiermakers geselecteerd. Ondersteund door adviseurs, landschapsarchitecten en uiteindelijk een projectleider maakten ze een samenhangend ontwerp voor het park. 

De gemeente heeft voor de aanleg 5,4 miljoen euro vrijgemaakt en 2,7 miljoen euro voor de grondwerkzaamheden. De kwartiermakers zelf hebben meer dan 2 miljoen euro bijeengebracht. 

Restaurant

Die kwartiermakers staan te popelen. De stadscamping krijgt eindelijk een vaste haven, vertelt Eric Steur, bestuurslid van de camping. ,,Zo'n 25 á 30 vaste plekken voor kampeerders, die kunnen hier van april tot oktober terecht. Daarnaast krijgen wel nog plekken voor campers." 

De camping komt aan de boomrand te staan, tijdens festivals als Roadburn kunnen de kampeerders ook op het evenemententerrein terecht. Daar is nog eens plaats voor zo'n 1000 man.  

,,Een fantastisch park", noemt Dirk de Leeuw het. Samen met Lennart Veersma zet hij het T-Huis op. De horecagelegenheid wordt een volwaardig restaurant, vertelt 'ie. ,,Op onze eigen manier, spontaan, niet te stijf. Vroeg open, dus je kunt er 's ochtends al voor een koffie terecht."

Na twee jaar plannen wordt er vaart achter gezet: in juni is het de basis van het park af, eind 2018 staan de gebouwen er. 

Volledig scherm
Dwarsdoorsnede park. © Spoorpark
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement