Volledig scherm
De eerste Eindejaarscantus op het Van Gend & Loosterrein © Niek Willems/BD

Eindejaarscantus 2016: 'Kruipend naar huis'

Vr 8 juli: Lallende studenten aan lange tafels, Hollandse meezingers en af en toe een braker die de wc nét niet haalt. De Eindejaarscantus 2016 laat zien hoe het voelt om even geen tentamens aan je hoofd te hebben.

Door Niek Willems

Hoe sluit een beetje student het collegejaar af? Met de Eindejaarscantus. Het evenement pakt vrijdagavond groot uit op het Van Gend & Loosterrein. ,,Vandaag waren de laatste herkansingen op de universiteit, dus dit is de uitgelezen kans om los te gaan voordat iedereen op vakantie gaat", zegt mede-organisator Amos Katan. Hij speelt in de cantusband Double Wood, die dit feestje op poten heeft gezet en uiteraard ook de nodige hitjes speelt.

In totaal zijn er ongeveer 1.200 bezoekers. Bezoekers kunnen onbeperkt drinken voor 23,50 euro. Dat komt wel goed met een voorraad van 6.000 liter bier. Waar het op de Eindejaarscantus ook om draait, is meezingen. Met hitjes als Bloed zweet en tranen, Greased Lightning en Hey Jude. Het duurt niet lang voordat iedereen in dansstemming komt. De lange tafels dienen vervolgens als dansvloer.

En ja, de ene kan wat beter tegen alcohol dan de andere. Sommigen pieken te vroeg; na anderhalf uur zie je de eerste student al brakend over het terrein zwalken. Organisator Katan is niet bang dat het feest uit de hand loopt. "We werken met security. Iedereen kent elkaar, dus er is sociale controle. Bezoekers spreken elkaar aan als het te gek wordt. Gezelligheid voert hier de boventoon."

Hard gestudeerd
"Ik heb een half jaar lang hard gewerkt, dus ik ben hier om vakantie te vieren", vertelt student Wouter, die volgend jaar aan een master begint. "Het voelt heerlijk om geen tentamens te hebben. Nu komt de ontlading eruit. Het feest is geweldig en de band weet precies wat de studenten willen. Lekker drinken met zijn allen." Hoe ziet zijn vakantie er precies uit? "Ik ben toe aan zon, zee en zand. Ik ga naar de Spaanse kust. En in september weer aan de slag; mijn toekomstige werkgever wacht op me."

De student bedrijfseconomie Bart Verbeet heeft eigenlijk nooit echt tentamenstress gehad, moet hij toegeven. "Ik ben hier omdat ik fan ben van biercantussen. Normaal gesproken ga je pas echt de laatste drie kwartier naar zo'n feest. Dan wordt er met emmers bier gegooid en dan gaan mensen op tafel staan. Dat begon vandaag al heel vroeg. Een aantal disputen heeft vantevoren denk ik een borrel gehad." In september duikt hij weer de collegezaal in. "Dat wordt druk, omdat ik mijn bachelor wil afronden. Maar het wordt een mooi jaar."

'Kruipend naar huis'
Vorig jaar werd de cantus georganiseerd op het plein van Talent Square. Organisator Amos Katan is tevreden met het Van Gend & Loosterrein: "Dit is een mooie locatie met veel doorgroeimogelijkheden, vlakbij het station en midden in de stad. Iedereen kan kruipend naar huis."

De Eindejaarscantus beslaat maar een vijfde van het terrein. De organisatie heeft plannen om volgend jaar uit te breiden. "We willen groter worden dan de TUC, de openingscantus van Tilburg. En dan met drie- of vierduizend bezoekers uit andere grote steden. We zien genoeg mogelijkheden; je kunt het zo gek maken als je zelf wilt."

Volledig scherm
De studenten genieten met volle teugen tijdens de eindejaarscantus © Niek Willems/BD