Volledig scherm
De 'movable sound wall' van Bakker Oilfield Supply Coevorden. © Bakker Oilfield Supply Coevorden

Enorme geluidswal in de Spoorzone: 'Normaal gebruiken ze dit bij olievelden'

Do 18 mei: Er is een hijskraan voor nodig om 'm te bouwen en 28 vrachtwagens om het ding te vervoeren. Deze zomer zet hiphopfestival WOO HAH! een enorme geluidswal in de Spoorzone. Het ding wordt 10 meter hoog en 130 meter lang. 

door Bas Vermeer

Ruud Lemmen, projectleider van WOO HAH! namens Poppodium 013,  is 'de man achter de muur'. ,,Het is echt flink, met nooduitgangen er in en een poort waar bij noodgevallen een brandweerwagen doorheen kan."

En dat allemaal voor twee dagen festival, om de drie decibel die ze boven de norm uitkomen op te vangen. De precieze kosten voor de tijdelijke muur wil Lemmen niet noemen: ,,Maar denk aan anderhalf keer een modaal jaarsalaris." (Dat komt neer op meer dan 50.000 euro.)

Groei
De wal is essentieel, aldus Lemmen, WOO HAH! groeit flink. Het festival vindt dit jaar voor de vierde keer plaats, duurt voor het eerst twee dagen: op 30 juni en 1 juli. ,,Het is uitverkocht, iedere dag 15.000 bezoekers en 3.000 gasten die bij de Stadscamping slapen", vertelt Lemmen. 

Om de toenemende belangstelling bij te benen, wil WOO HAH! dit jaar uitbreiden met een podium op de Burgemeester Brokxlaan. Maar daardoor zou het geluid in de aanpalende woonwijk een paar decibel boven de norm uitkomen. Het podium moest en zou er komen: de artiesten zijn al geboekt. ,,Dat proces kun je niet tegenhouden, we zijn nu al bezig met de line up van volgend jaar."

Olieboorplatformen
Wat doe je dan? Dan zoek je naar niet voor de hand liggende oplossingen, gekke ideeën. Ook door op 'geluidswal' te googlen, lacht Lemmen. ,,We speelden even met het idee om een muur te maken van met water gevulde 
IBC-tonnen (containers van 1 bij 1 bij 1 meter - BV.). Maar ja dat is best gevaarlijk, zo'n ton zal er maar afkukelen." 

Via via kwamen ze bij een bedrijf uit dat geluidswerende muren plaatst rond olievelden. 'Voor een muziekfestival?!', kreeg Lemmen bij zijn verzoek te horen. ,,Daar hadden ze er nog nooit over nagedacht." Maar het bedrijf Bakker Oilfield Supply voelde er wel wat voor. 

'Gaaf'
Deze zomer gaat 'Operatie Gigantische Geluidswal' van start. Gaaf, vindt Lemmen. ,,Net zo lang zoeken tot je een out of the box-oplossing hebt." Ook hij is benieuwd hoe het er straks uit komt te zien. ,,Ik ben er al lang mee bezig, heb de tekeningen gezien, maar het blijft moeilijk om echt te visualiseren."

Opinie