Volledig scherm
Een warmtedeken rond een kastanje aan de Spoorlaan. Foto Natuurmuseum

Experiment: Kastanjes krijgen deken tegen ziekte

Vrij 13 feb: In Tilburg ondergaan vijf paardenkastanjes een experimentele behandelwijze. Ze krijgen een warmtedeken in de hoop de kastanjebloedingsziekte tegen te gaan.

door Bas Vermeer

"We weten niet of de behandeling helpt, maar hopen op deze manier in de toekomst een behandeling van de ziekte te ontwikkelen", zegt Wim van de Sande, boomdeskundige van de gemeente.

De kastanjebloedingsziekte waart sinds 2002 in Nederland rond. Op aangetaste bomen verschijnen roestbruine vlekken die 'bloeden'. Uiteindelijk sterft de bast af en gaat de boom dood. Vogels verspreiden de bacterie, maar ook spat- en grondwater kan wortels aantasten. Het is een ziekte die als een pestepidemie huis houdt onder de paardenkastanje.

Heftig
Het is heftig, vertelt Van de Sande. "In de Reeshof bijvoorbeeld stonden 400 kastanjes aan de Bijsterveldenlaan. Op 30 na zijn die gestorven en gekapt. Aan de Weteringlaan in De Blaak zijn er ook tal van kastanjes gestorven."
De ziekte is wijdverbreid: ongeveer de helft van alle paardenkastanjes in Nederland is besmet, er werden al duizenden bomen gekapt.

Het onderzoek wordt door het Researchcentrum van de Universiteit van Wageningen uitgevoerd. Samen met Fons van Kuik, senior onderzoeker gewasbescherming en boomziekte van de universiteit werd besloten om de proef naar Tilburg te halen. Onder meer dankzij de inzet van Stichting Stadsbomen, aldus Van de Sande.

Locaties
Bij het Harmoniepark, Radiopleintje, entree Natuurmuseum, Louis Bouwmeesterplein en Gardiaanhof worden in totaal vijf bomen behandeld. Van de Sande: "Het gaat om bomen in verschillende stadia van aantasting, bij het Natuurmuseum is de proef net klaar. Dan kunnen we in maart - als de sapstromen goed op gang komen - kijken of het effect heeft."
Tijdens carnaval worden er geen bomen behandeld omdat er dan een verhoogde kans is op vandalisme van de warmtedekens.

Deken
De techniek klinkt vrij simpel. Om de boombast op te warmen, krijgt deze een 'deken' omgeslagen. Aan de warmtedeken zit een thermostaat die de temperatuur van de bast constant rond de 40 graden Celsius houdt. De temperatuur moet gedurende enkele dagen worden vastgehouden. Daardoor moet de veroorzaker van de ziekte - een bacterie die schijnbaar niet goed tegen warmte kan - bezwijken.

Al sinds de eerste waarnemingen van de ziekte worden er verschillende experimenten ingezet om die te bestrijden. Van behandeling met natriumfluoride, injecties met speciale compost, tot het besproeien met een homeopatisch middel.
Maar een effectieve behandeling ontbreekt nog altijd.