Volledig scherm
Platenhoes Jip Snoek

Experiment: Platenhoezen door de (grafische) mangel

Do 19 feb: Veertig (voornamelijk oubollige) platenhoezen, veertig verschillende ontwerpers die ze door de grafische mangel halen. Het levert kunst op: soms abstract soms juist grappig. Zo verandert Freddy Breck de artiest achter Rote Rosen Für Dich in Batman en Link.

door Bas Vermeer

De voorbeelden bij deze blog (foto 1 tot en met 6) zijn een voorproefje van de tentoonstelling Take Cover aan het NS-Plein vrijdag. Het gaat om een ontwerp-experiment waarbij oude platenhoezen de basis vormen voor een creatief proces. Ontwerpers, fotografen en illustratoren mochten 'los' op de hoes die ze kregen toebedeeld.

Willekeur
"De hoezen werden totaal willekeurig toegewezen", zegt mede-organisator Michiel Corten van het Tilburgse bedrijf Bruut ontwerp. "De één nam een plaat van Heino onder handen, de ander een hoes van Hanny en de Rekels. Het leuke is dat ontwerpers zo ook buiten hun eigen discipline aan de slag kunnen."

De meeste hoezen voor de tentoonstelling zijn al binnen, wie wil weten wat het bronmateriaal is kan hier terecht (waarschuwing: hoge nostalgie-factor). "We zetten de avond op omdat er voor onze beroepsgroep - fotografen, illustratoren en grafisch ontwerpers - niet zoveel wordt georganiseerd in de stad", aldus Corten.

Platen
Tussen de veertig deelnemers - onder wie twee architecten - aan de tentoonstelling zitten bekende Tilburgse namen als Studio De Leijer en S. L. Trumpstein, maar ook uit de rest van het land doen ontwerpers mee. Die uit Tilburg en Breda zijn het best vertegenwoordigd.

De tentoonstelling-voor-een-avond is vrijdag vanaf 20 uur te bezoeken, de entree is gratis. 'Vinylman' Han Boers zorgt voor muziek en verkoopt platen, variërend van jazz en punk tot aan pop en rock van de jaren 60.

Volledig scherm
Platenhoes Julien Arts
Volledig scherm
Kunst Jip Snoek
Volledig scherm
Kunst Studio De Leijer
Volledig scherm
Kunst Julien Arts
Volledig scherm
Platenhoes Studio De Leijer