Volledig scherm
De feestverlichting vorig jaar bij café Meesters © Joris Buijs/PVE

Feestverlichting binnenstad: tientallen kilometers verlichting & honderdduizenden lampjes

Woe 11 nov: Meer licht en meer activiteiten: de Tilburgse binnenstad maakte binnen vier jaar een flinke 'kerstsfeer-inhaalslag'. Het stadshart telt vanaf eind deze week tientallen kilometers aan verlichtingssnoer en honderdduizenden lampjes.

door Bas Vermeer

Voor het vierde jaar op een rij pakt de binnenstad groter uit met feestverlichting. De nieuwste loten aan de boom: dit jaar heeft de Stationsstraat voor het eerst feestverlichting, brandt het licht op verschillende plekken een uur eerder en zijn er meer licht-ornamenten in de stad.

Meer activiteiten
Daarnaast dragen meer ondernemers bij aan de algehele sfeer in het centrum. Zo krijgt het Piusplein een inpakwinkel en een schaatsbaan voor kinderen, zijn er op het voorterrein van de Heuvelse kerk activiteiten en pakt Wereldhave - de eigenaar van het Pieter Vreedeplein en de Emmapassage - uit met eigen verlichting.

"En dat zijn dan alleen de nieuwkomers", zegt Jannet Wouters van het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg. "Het dwaalgebied sprong er vorig jaar uit door de activiteiten die door de winkeliers werden georganiseerd. De inzet daar spoorde ondernemers in andere delen van de stad aan dit jaar ook iets rond de kerstdagen op te zetten."

100.000 euro
Het ondernemersfonds van de binnenstad trekt opnieuw 100.000 euro uit voor de lichtjes en activiteiten. Vorig jaar viel al op dat de feestverlichting een sprong voorwaarts maakte.

Zeker in vergelijking met de voorgaande jaren, toen er in veel straten sfeerverlichting ontbrak en in delen van de stad kapotte verlichting werd opgehangen. De goede lampen hingen in het centrum, de kapotte her en der in de aanloopstraten, tot ergernis van de winkeliers in die straten.
Dieptepunt waren de door Tilburgers bespotte 'omgekeerde Ikea-prullenbakken'.

De laatste jaren wordt aanzienlijk positiever over de verlichting gesproken. Maar het is niet zo dat de organisatie op de lauweren kan rusten, aldus Wouters. "Vorig jaar waren er kinderziektes. Veel van de verlichting was met elkaar verbonden. Als er dan een kleine schakel uitviel, moest een deel van de stad het zonder kerstverlichting stellen." Dat gebeurde onder meer rond het stadskantoor.

Vandalisme
Daarnaast was er onverwacht veel vandalisme: van iemand die met een mes verlichting aan stukken sneed tot dronken stappers die zó in de kerstbomen renden. Dit jaar is aan portiers gevraagd of ze een oogje in het zeil willen houden; ook het horecatoezicht van de politie en de camerasurveillance in de binnenstad letten extra op.

De verlichting is nog altijd afhankelijk van het bestaande energienetwerk en dus kan niet alle verlichting op donkere dagen veel vroeger aan. "En helaas is het aanleggen van een apart netwerk onbetaalbaar", aldus Wouters.

Verlanglijstje
Het fonds maakt dit jaar meer kosten voor de infrastructuur. Aan tijdsklokken, zodat de verlichting in bepaalde delen van de stad eerder kan branden en aan de palen voor het licht in de Stationsstraat. De straat is te breed voor hangende verlichting en lantaarnpalen - om verlichting aan te bevestigen - zijn er niet. Wouters: "Dat we investeren in infrastructuur zal de bezoeker niet zo opvallen, maar het stelt ons wel in staat elk jaar iets verder uit te bouwen."

Wat Wouters nog hoog op het verlanglijstje heeft staan: verlichting in straten als de Fabriekstraat, waar maar één winkel zit. En de hele Cityring rondom verlicht. Vorig jaar werd al een stap in die richting gezet.