Volledig scherm
Benno in winkelcentrum Heyhoef © Niek Willems

Feestzanger Benno: 'Ik hoef er geen miljoenen euro's aan te verdienen'

De Tilburgse feestzanger Benno van Vugt (54) hoopt dit jaar bij het grote publiek door te breken. Zijn zomerhit Mooie nieuwe zonnebril gooit al hoge ogen op het internet.

door Niek Willems

Dat Benno van Vugt uit Tilburg komt, is meteen te horen aan zijn accent. De 'rasechte Tilburger' heeft al 9 jaar zijn eigen schoonmaakbedrijf. De klussen variëren: ,,Het schoonmaken van een bedrijfspand, een huis opruimen van iemand die is overleden en goten leeghalen. Als ze mij betalen, dan kom ik schoonmaken."

Zijn hart ligt toch echt bij het zingen. Sinds de lancering van zijn nieuwe single wordt de Tilburgse feestzanger steeds vaker herkend. ,,Ik zie de mensen naar me kijken als ik over straat loop. 'Kijk, dat is Benno', fluisteren ze dan. Het is heel raar om zoiets voor de eerste keer mee te maken. Maar gelukkig ben ik heel nuchter op dat gebied."

De feestzanger had al succesjes met carnavalskrakers als Ik zie pinguïns overal en Ik wil het lipje van jouw blikje zijn. Dit jaar hoopt hij een kneiter van een zomerhit te scoren. En dat lijkt de goede kant op te gaan. Hij gooit hoge ogen met de videoclip van zijn nieuwe single Mooie nieuwe zonnebril, waarin te zien is hoe Benno - soms wat onwennig - door winkelcentrum de Heyhoef slentert. Hij koopt een kekke zonnebril bij de opticien en pakt de blits bij de vrouwtjes. Moeilijke rijmschema's? Nee hoor: 'Sindsdien heb ik aan aandacht geen gebrek, ze vinden mij nou helemaal te gek', zingt-ie. 'Kijk die mooie meiden staan, ze kijken mij verlangend aan.'

Doorbraak
De videoclip is al 600.000 keer bekeken op Facebook. En alsof het niet gekker kan: Benno wordt de laatste tijd steeds vaker geïnterviewd door landelijke media als Editie NL.

De eerste views stroomden binnen nadat de populaire filmpjeswebsite Dumpert.nl aandacht besteedde aan de clip. ,,Na afloop van mijn cd-presentatie kwam de lichtjongen naar me toe. Hij zei dat ik me in moest schrijven bij Dumpert als ik veel views wilde hebben. Welke artiest wil dat nou niet? Negatieve reclame is ook reclame, zeg ik altijd. Binnen een uur had ik 80.000 views. Daar stonden we echt versteld van." Zijn vriendin voegt toe: ,,Wij hebben geen verstand van computers. Als we dit eerder wisten, dan hadden we dat ook met de andere platen gedaan."

De teksten bedenkt hij trouwens niet zelf. Dat doet producer André Kooiman, die ook de opnames van de nummers voor zijn rekening neemt. Zelf teksten schrijven, daar begint Benno niet aan. ,,Dat is heel moeilijk. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen. Ik ben zeer tevreden over André. Hij doet goed zijn best voor mij."

Negatieve reacties
De videoclip kan rekenen op veel reacties. Daar zitten ook negatieve comments bij. ,,Tja, daar moet je overheen lezen. Het doet me helemaal niks. Ze mogen denken wat ze willen. Die mensen zitten de hele dag op hun pc om anderen in de maling te nemen. Ik lees alleen de leuke berichten." Om een voorbeeld te geven: een reageerder merkt op dat Benno op Zanger Rinus lijkt. ,,Ik ben zeker niet te vergelijken met hem. Hij kan helemaal niet zingen."

Het moge duidelijk zijn: Benno neemt geen blad voor zijn mond. ,,Dat deed ik vroeger ook niet. Ik was een brutaal ventje met rood haar. Daar worden mensen altijd om gepest. Ik niet. Ik pakte gewoon de sterkste van de groep en die sloeg ik tegen zijn oren aan. Daar moet je in één keer korte metten mee maken. Ik ben recht voor m'n raap."

Stadionconcert
Benno verwacht met zijn single Mooie nieuwe zonnebril veel boekingen binnen te slepen. ,,Het lijkt me leuk om op te treden bij sportverenigingen en bedrijfsfeestjes." Zijn vriendin vraagt: ,,En net zoals Guus Meeuwis, optreden in een stadion?" Benno knikt. "Dat zou leuk zijn. Hoe meer publiek, hoe gezelliger. Ik hoef er geen miljoenen euro's aan te verdienen."

Zijn fans hoeven niet bang te zijn dat hij bezwijkt aan zijn succes. ,,Ik wil door de voordeur naar binnengaan, niet in het geheim via de achterdeur." Op de vraag hoe hij aankijkt tegen sex & drugs & rock & roll, antwoordt-ie als volgt: ,,Daar ben ik veel te nuchter voor. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het aan drugs. En drinken doe ik nooit." Hij slaat op zijn buik: ,,Maar eten? Des te meer."