Volledig scherm
Een gestructureerde bende. Met 'fiets wordt geruimd'-briefje links.

Fietsen Stationsstraat: eerst chaos, nu een bende

Do 26 sept: Vechten tegen de bierkaai rond de Stationsstraat, de gemeente verwijdert twintig fietsen per week om zo de parkeeroverlast van fietsen tegen te gaan. Dat lukt, een beetje. Een half jaar geleden was het chaos, nu 'slechts' een gestructureerde bende.

door Bas Vermeer

Dagelijks worden in het gebied fietsen verwijderd die fout geparkeerd zijn. De 'ruimdienst' waarschuwt met een label aan de fiets en daarna (minimaal 3 uur later) worden ze opgehaald. De aanpak is nu - zes maanden later - geëvalueerd.
De conclusie: het helpt om de overlast in de hand te houden. 'Dus gaan we er mee door', laat wethouder Roel Lauwerier weten.

Klopt voor een deel: het helpt, maar 'in de hand houden' is er niet bij.
Daar zijn de fietsers te halsstarrig voor, anderzijds zitten de nieuwe fietsbeugels tot de nok toe vol. De bergen barrels en schroothopen met wielen van weleer zijn deels verdwenen. Maar het park op de Vijfsprong wordt nog altijd als fietsenstalling gebruikt en in de Poststraat groeit er een soort van klimop van fietsen tegen de muren (zie de foto's bij de blog).

Erg, erger, ergst
In de woorden van een ondernemer aan de Stationsstraat: 'je hebt erg, erger, ergst. Het was zes maanden geleden het laatste, nu is het erger.' Voor de duidelijkheid, lees dat als: 'nu is het iets minder erg'. Zijn klachten: aan de beugels worden er zes fietsen geklonken, waar er maar een paar horen te staan. De troep eromheen, de nog vele buiten de stallingen geplaatste barrels.

Niet tegen op te boksen. Zo werden er in maart in één week 120 fietsen geruimd, in een andere week nog eens 70. Nu ligt dat rond de 20 fietsen per week. Daardoor lijkt het of de fietsers het leren óf dat de fietsruimdienst iets coulanter is geworden. Derde mogelijkheid: er zijn veel weesfietsen geruimd in maart. Uit de stallingen rond het station worden jaarlijks 1800 (!) weesfietsen geplukt.

Station
Het probleem ligt deels bij de beperkte stallingsruimte rond het station. In november zijn de nieuwe stallingen klaar, het aantal plaatsen stijgt van 2.000 naar 2.700 (voor meer informatie over de veranderingen zie deze blog, let wel: achterhaalde cijfers). De veranderingen verlichten de druk op de Stationsstraat waarschijnlijk iets.

Dan gaan we van erger, naar erg.

Volledig scherm
Klimop van fietsen in de Poststraat.
Volledig scherm
Hekken park Vijfsprong als fietsenstalling.