Volledig scherm
Een fietsster zoekt het nummer van de AFAC, haar fiets is in de Stationsstraat verwijderd. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt

Fietsenchaos Stationsstraat geruimd, andere 'hotspots' volgen

Ma 18 juli: Het moet gedaan zijn met de fietsenchaos aan het begin van de Stationsstraat in Tilburg. De fietsenbeugels bij Pino's en het voormalige Hotel Central zijn maandag weggehaald, de gemeente laat tot en met de Poststraat de verkeerd gestalde fietsen verwijderen. Die komen in het depot van de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) te staan.

door Bas Vermeer

Daardoor moet er na jaren een eind komen aan de nimmer slinkende ‘fietsenbende of -schroothoop’ bij de entree van de binnenstad.

„Er is drie jaar geouwehoerd, maar er gebeurde niets”, zegt Ron van den Berg van koffiezaak Beans & Bites. „Misschien dat we nu eindelijk een positieve smoel aan deze straat kunnen geven.” Hij juicht - net als de eigenaar van de naburige shoarmazaak - het verwijderen van de beugels toe.

„Je zag hier ‘s morgen mensen fietsen uit de beugels trappen om er zelf een fiets neer te kunnen zetten. Of dan stonden er twintig fietsen rond het reclamebord hier. Dat zag er niet uit.” Hij hoopt er zelf nog wel een kleine fietsenstalling neer te kunnen zetten. „Voor de gasten die heel even langskomen, anders moeten ze helemaal naar het station.”

Bij het tegenovergelegen notarissenkantoor Daamen de Kort van Tuijl zijn ze eveneens blij met de ingreep „Het leverde gevaarlijke situaties op, rolstoelers die niet meer over de stoep konden bijvoorbeeld. Hopelijk gaat de gemeente goed letten op het illegaal stallen, want dat zal hier zeker nog gebeuren.”

‘Hotspots’
De gemeente grijpt niet alleen bij de Stationsstraat, maar ook bij de omgeving van het station in. „Omdat daar enerzijds veel overlast is van fietsen en anderzijds net een gratis fietsenstalling van 500 plaatsen is geopend”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Na de vakantie wordt de rest van de binnenstad bekeken en worden andere ‘hotspots’ aangepakt.

Die plekken in de binnenstad zijn zo te benoemen. Aan het begin van de Korte Heuvel hopen fietsen zich op, bij het Pieter Vreedeplein, de Emmapassage (aan de stadhuiszijde) sinds de komst van de Action en rond het park bij de Vijfsprong waar het hek al jaren als fietsenstalling wordt gebruikt.

"Een prachtig hek, door de gemeente betaald en iedereen zet daar zomaar zijn fiets in", zegt Tuinstraat-bewoonster Marjet Pals. "Een lelijke situatie zo." Ze had eigenlijk de hoop dat de gemeente meteen door zou pakken, ver voorbij de Poststraat. "De gemeente is al jaren aan het stuntelen, er zijn niet genoeg stallingen."

'Creatief'
Wat voor de één een doorn in het oog is, past volgens de ander juist in het straatbeeld. „Dit is de stad hé”, zegt uitbater Erik Wannemakers van café De Spaarbank. Over het hek: „Creatief van de mensen toch? De stoep is breed genoeg. Als het er een beetje netjes bij staat, is het niet erg dat mensen de regels iets oprekken."

Waar hij zich aan stoort: de fietsenruimers zelf. "Er wordt soms rücksichtslos fietsen geruimd, als ze dat nu door bekwaam personeel zouden laten doen..."