Volledig scherm
Fietsenoverlast in de Willem II-straat.

Fietsenoverlast Willem II-straat: 'Maar ik verhuur helemaal geen fietsen'

Do 3 nov: Sinds wanneer de Cinematheek in de fietsenverhuur zit? En waarom al die fietsen de stoep blokkeren? Irene Keijzer van de Tilburgse videotheek wordt horendol van de vragen over de 'fietsenbende' voor haar onderneming.

door Bas Vermeer

Sinds het begin van de zomer blokkeert een kluwen tweewielers de stoep, juist nu de straat er op vooruit gaat.

Het is drukker aan het worden omdat de Willem II-passage open is. Babsmade Bakery & Lunchroom plaatste er een terrasje, recent zette ook nieuwkomer Frank & Vrij tafels en stoelen op de stoep.

De straat zit in de lift. Tegelijkertijd neemt de fietsenoverlast toe. Ze staan bij de Cinematheek, Babsmade en het kantoor van P&D Care voor de deur.

Overlast
"De fietsen lijken veel op elkaar, de nieuwe ondernemers van Frank & Vrij kwamen al vragen of ik fietsen verhuur", vertelt Keijzer. "Het vervelende is dat ook klanten het denken en voorbijgangers zich er aan storen maar zich er misschien niet over uit durven te spreken." Het zijn niet haar fietsen, maar die van de bewoners van het naastgelegen pand.

Daar wonen verschillende Polen die voor hetzelfde uitzendbureau werken. Die werden lange tijd met een busje van en naar het werk vervoerd, sinds het begin van de zomer verplaatsen ze zich per fiets. Het pand zelf heeft alleen op de begane grond een smalle gang, daar kunnen ze de tweewielers niet kwijt. En de stalling om de hoek - bij Paradox - staat al snel vol. Dus staan de fietsen voor het huis.

Oplossing?
"Het zou fijn zijn als hier een oplossing voor komt", vertelt Anouk Pörtzgen die het probleem drie keer bij de gemeente onder de aandacht bracht. "Er wordt veel geld uitgetrokken door de gemeente en de ondernemers om de straat mooier en aantrekkelijker voor de bewoners/bezoekers te maken maar de fietsen ontsieren dit helemaal."

Het probleem bij de bewoners zelf aankaarten heeft weinig zin. Het gaat om tijdelijke bewoning en bij het uitzendbureau noteren ze de klachten maar gebeurt er verder niks mee. "In de straat is het ook drukker aan het worden, misschien wordt het tijd voor de gemeente om hier fietsbeugels te installeren."

Pörtzgen kaartte het probleem meerdere malen aan bij het Centraal Meldpunt. Bij de gemeente kenden ze de klachten niet, laat een woordvoerder weten. "Onze wijkregisseur was er nog niet van op de hoogte, maar we zetten de klachten meteen door."