Volledig scherm
Foto 2, eenzame fietser heeft door 'hoe het hoort'

Fietser kopje-onder in chaos Hart van Brabantlaan

Vrij 23 aug *update onderaan*: Tien minuten op de kruising van de Hart van Brabantlaan met de Gasthuisring en je weet hoe chaos eruitziet. Zelfs de verkeersregelaar zit er met de handen in het haar. "Dit is absurd."

door Bas Vermeer

Wat is er aan de hand?
Heeft u even:
- De Gasthuisring wordt aangepast voor de aansluiting op de Burgemeester Brokxlaan, daardoor ontbreekt er een deel van het fietspad aan de zijde van de Knegtel-garage.
- Er zijn werkzaamheden aan de Hart van Brabantlaan (aan de kant van het VGZ-gebouw).
- Er wordt aan TalentSquare gewerkt (daar is het fietspad dicht).
- En dan is ook nog de onderdoorgang van de Sint Ceciliastraat (richting AH XL) zo goed als afgesloten omdat de tunnel wordt verdiept. Lees: extra veel fietsers trekken naar de Hart van Brabantlaan-kruising.

Het resultaat:
Chaos. Her en der borden met verkeersregels, blokken beton, open stukken en zandhopen. Als fietser weet je niet waar je moet kijken.

De gemeente heeft een verkeersregelaar ingezet, hij - Wil Hermans - noemt de situatie 'absurd'. De regelaar moet fietsers doorverwijzen naar het fietspad langs het VGZ-gebouw, maar dat blijkt nogal tegennatuurlijk (zie foto 2). Alleen wandelaars (of mensen die de fiets ter hand nemen) mogen de oversteek naar Residence De Noordhoek maken.
Maar bijna niemand heeft dat door.
En vanaf de Noordhoek-kant steken er ook weer mensen over.

Vanmorgen botste er al een brommer op een fietser, geeft Hermans aan. "En dan mag je nog van geluk spreken dat het niet erger was."
Want ondanks dat hij aanwijzingen geeft, steken de fietsers gewoon bij de Residence over. Daar ontstaat een file van fietsers, en dat zorgt weer voor een heel ander probleem: want het licht staat er maar kort op groen.
En Hollandse fietsers wachten niet braaf op de volgende 'beurt'.

Bij basisschool De Elzen (iets verderop) zijn er veel klachten van ouders. Scholieren die uit de wijken aan de kant van het Wilhelminapark komen, moeten op het kruispunt oversteken. "De gemeente is iets te ambitieus, denk ik dan", zegt Bas Evers, directeur van de school met meer dan 500 kinderen, "Al die projecten naast elkaar. Er is een schandalige situatie ontstaan."

De gemeente gebeld, wat nu eigenlijk de bedoeling is?

Nou, dat is makkelijker uit te leggen aan de hand van foto's:
- Mensen, die vanuit noord naar zuid willen, moeten via deze oversteek (foto 3) richting Gasthuisring. (Via foto 2). Daar is er weer een probleem: want bij de Knegtel-garage ontbreekt het fietspad, zie foto 4.
- Via de oversteek (foto 2) kruisen de fietsers richting noord en zuid elkaar dus.
- En de oversteek tussen TalentSquare en Residence de Noordhoek mag alleen worden gebruikt door mensen die lopen.

Of dat duidelijk is?
Wel, foto 5 spreekt boekdelen. Dat horen volgens de gemeente dus wandelaars te zijn.
De jongen met zijn hand op de knop - uiterst rechts - heeft het wel door.

Reactie van de gemeente: "Mensen moeten nog aan de situatie wennen, dat kost tijd."
Maar na het horen van de klachten van de basisschool klinkt dat er 'nu' iemand naar het kruispunt gestuurd om te kijken of (en hoe) de situatie beter kan.

Dan nog iets: die werkzaamheden zijn ook niet snel voorbij, het werk rond de kruising duurt nog tot het tweede kwartaal van 2014.

Update 16.22 uur:

En de gemeente heeft net met hekken de oversteek aan de kant van TalentSquare afgezet, bedoeling is dat er - aan die kant - straks alleen nog maar voetgangers door kunnen. Zie foto 6 bij deze blog.
Provisorisch opgelost, maar al wel een stuk duidelijker.

Volledig scherm
Foto 3
Volledig scherm
Hekken moeten voorkomen dat fietsers de oversteek maken
Volledig scherm
Foto 5
Volledig scherm
Foto 1, file in beweging
Volledig scherm
Foto 4