Volledig scherm
Foodhall 88 in de Spoorzone

Foodhall 88 geopend: 'Eigenlijk hopen we dat dit hier zo blijft'

Do 18 feb: Ze weten dat de Foodhall 88 in de Spoorzone slechts van tijdelijke aard is, maar toch: 'Eigenlijk hopen we dat dit hier zo blijft.' Bezoekers Haiko Sleumer (23) en Evelien Gudden (25) zitten aan de bitterballen gevuld met chorizo en paprika. "Mooi hier, een uitstekende borrelplek. Het is een leuke toevoeging voor Tilburg."

door Bas Vermeer

De eerste foodhall van Tilburg is dan net een paar uur open. Vooraf was de opening even spannend: op Facebook gaven bijna 500 mensen aan dat ze zouden komen en nog eens 2600 waren geïnteresseerd. Terwijl in de hal 300 tot 400 mensen passen. Maar deze donderdag rond 18 uur is de hal goed gevuld, zonder overvol te zijn.

De afgelopen weken werd de begane grond van Hal 88 onder handen genomen. Veel hout - vooral verwerkt in de kraampjes - vult de industriële ruimte, uit pallets is een podium opgetrokken en er staat een boksautomaat die je ook op de kermis ziet. Veel tentjes, allemaal met een andere look -zoals een boot op zijn kant - en her en der zithoekjes. Een rommeltje maar (bij gebrek aan een beter woord) een gezellig rommeltje. Mooi verlicht, met gekleurde pilaren.

Hotdog met hummus
Er is (een kleine greep uit de keuken) speciaalbier van LOC Brewery, wijn en koffie van Leut, visgerechten van Bakboord, bitterballen en borrelhapjes van Smeer’m, spareribs en frietjes van Pura Vida, De Dessertdames zorgen voor toetjes én kinder-entertainment. Dan is er nog de wisselcateraar: iedere week een nieuwe. Foodbar Roots uit Hilvarenbeek heeft voor drie dagen een indrukwekkende kraam uit de grond gestampt.

Bij De Melksnor staat Lotte van den Anker (30) aan het roer. Ze reist met een brandweer-aanhangwagen en tot foodtruck omgebouwde Citroën HY uit 1970 evenementen af en maakt de komende maanden deel uit van de Foodhall.

Alleen moet ze het daar even zonder haar wielen stellen. Lotte lacht: „Anders werd de hal te vol.” Ze verkoopt Hollandse hotdogs in verrassende combinaties. Een hotdog met jam gemaakt van bacon of een vegetarische hotdog met hummus van rode biet. Het gaat om producten uit de buurt: „De worsten heb ik door boerderij De Walhoeve laten maken met vlees van varkenshouder Elshorst Puur. Die dieren hebben daar een geweldig leven gehad.”

Dim Sum
Iets verderop staat 15 liter erwtensoep klaar aan boord van een Piaggo Vespa: een overkapte driewieler. Maartje Appels (45) bouwde samen met haar partner Toon Zebregs (61) het rode wagentje om tot ‘De Kleinste Soepkraam’. Met de mobiele keuken reizen ze festivals, bedrijfs- en studentenfeesten af. Wat begon als een ‘leuke bijverdienste’ is nu meer dan een fulltime baan. Op donderdagavond is er een primeur: naast soep wordt Dim Sum geserveerd. De deeglapjes met vulling ligger per drie exemplaren in een stoommandje. „We zagen dit nergens anders, terwijl het een uitstekend festival-hapje is.”

Bezoeker Frank Wennink (56) uit Rosmalen - en werkzaam in Drunen - is speciaal voor de Foodhall naar Tilburg gereisd. "Prachtig hoe het industriële en artisanale hier samengaan. En dit is echt wat ik bij een foodhall voor ogen had, in deze enorme ruimte."

De Foodhall - iedere vrijdag en zaterdag open - bestaat tot eind april en maakt daarna plaats voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Of 'ie blijft? Nee dus. Maar de initiatiefnemers sluiten niet uit dat de hal nog ergens anders een vervolg krijgt.

Volledig scherm
Foodhall 88. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt
Volledig scherm
Foodhall 88. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt